Arctic Stream, integrator de infrastructură și securitate IT, a încheiat primul trimestru cu o scădere de 49% a veniturilor. Dragoș Diaconu, CEO: “Unele proiecte s-au decalat, unii clienți au amânat ori au sistat investiții, pe fondul climatului economic”. Care sunt estimările pentru anul în curs?

Pe scurt

  • Veniturile Arctic Stream au scăzut cu 49% în T1 2025
  • Compania a suferit o pierdere de peste 0,8 milioane lei din reevaluarea deținerilor în USD.
  • Achiziția a 23% din Data Core Systems și un contract de 14,7 milioane au fost realizări majore recente.
  • CEO Dragoș Diaconu rămâne optimist, indicând parteneriate strategice și viitoare oportunități în AI și securitate cibernetică.
Articolul integral continuă mai jos
Dragos Diaconu CEO Arctic Stream Sursa foto: Arctic Stream

Arctic Stream, integrator de infrastructură și securitate IT și emitent listat la Bursa de Valori București (BVB) sub simbolul AST, a încheiat primul trimestru din 2025 cu o diminuare de 49% a veniturilor, generată, în principal, de decalarea unor proiecte și de amânarea deciziilor de investiții de către unii clienți.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Astfel, veniturile s-au redus de la 29,63 milioane de lei (5,81 milioane de euro), în T1 2024, la  15,48 milioane de lei (3,03 milioane de euro), în T1 2025. O evoluție similară au avut și cheltuielile: minus 44% în primele trei luni ale acestui an, față de perioada similară a anului trecut.

Trimestrul dificil s-a cunoscut și la nivelul profitului operațional, în scădere cu 114% față de T1 2024, dar și în privința rezultatului financiar, spun reprezentanții companiei. Dacă, la finele anului trecut, Arctic Stream avea un rezultat financiar de 2,53 milioane de lei, la finele primului trimestru din 2025, a înregistrat o pierdere de peste 0,8 milioane lei.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Aceasta a fost cauzată de reevaluarea deținerilor în dolari SUA (USD) ale companiei, în contextul scăderii cursului valutar RON-USD din ultimele luni, de la 4,7768 (la 31.12.2024) până la 4,6005 (la 31.03.2025). Majoritatea echipamentelor IT&C pe care le utilizează Arctic Stream în activitatea sa sunt achiziționate în USD.

Reprezentanții companiei spun că, dincolo de aceste dificultăți, reflectate la nivelul rezultatelor financiare, T1 2025 a dus și vești bune, precum formalizarea tranzacției privind achiziția de 23% din părțile sociale ale Data Core Systems (DCS), companie aflată între liderii serviciilor de securitate cibernetică din România.

De asemenea, în martie 2025, Arctic Stream a anunțat semnarea unui contract semnificativ, cu o valoare de cel puțin 10% din cifra de afaceri a anului fiscal anterior. Contractul vizează „Proiectarea, dezvoltarea, furnizarea și securizarea unei rețele informatice industriale”, pentru un client din zona utilităților publice, având o valoare de 14,7 milioane de lei. Implementarea contractului se va efectua, de-a lungul a 17 luni, alături de un partener, contribuția fiecăreia dintre părți fiind de 50%. Arctic Stream este liderul de asociere.

„Primul trimestru din 2025 s-a dovedit mai plin de provocări decât ne-am fi așteptat, din cauza reconfigurării unor proiecte ale clienților. Pe de o parte, unele proiecte s-au decalat, iar pe de alta, unii clienți au amânat ori au sistat investiții, pe fondul climatului economic, marcat de incertitudini. Sunt aspecte asupra cărora nu deținem controlul, dar suntem pregătiți să ne adaptăm la orice situație, precum am reușit perioada pandemiei sau criza semiconductorilor din anii 2021-2022″, a declarat Dragoș Octavian Diaconu, Fondator și CEO Arctic Stream.

“În pofida acestor situații, ne menținem optimismul cu privire la realizarea obiectivelor pe care ni le-am propus în BVC, alături de celelalte acțiuni corporative aprobate de Adunarea Generală a Acționarilor: distribuirea de dividende și demararea unui nou program de răscumpărare de acțiuni. Cu o echipă consolidată și o organigramă completă acum, față de un an în urmă, privim cu încredere oportunitățile care ni se deschid în direcțiile strategice asumate: parteneriatul cu Data Core Systems și cel cu Eximprod Grup, alături de care vom anunța, în curând, lansarea poligonului de securitate cibernetică, Cyber Arena. În plus, urmărim atent potențiale oportunități în direcția inteligenței artificiale din perspectiva specializării noastre în rețele de date și securitate cibernetică”, a declarat Dragoș Octavian Diaconu, Fondator și CEO Arctic Stream.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.