Armata face achiziții masive de echipamente pentru detecția și protecția contra agenților radioactivi, chimici și biologici

armata, militar Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

MApN, prin U.M. 025550 București, a scos la licitație un contract cadru de 99 milioane lei pentru achiziția de echipamente de detecție a agenților de contaminare nucleari, chimici și biologici.

Contractul este împărțit în 9 loturi, care vizează cumpărarea de „Echipamente și sisteme de detecție, avertizare CBRN”: „Dozimetru individual”, „Dozimetru nuclear tactic”, „Spectrometru gama mobil”, „Detector de agenți chimici portabil/mobil”, „Detector de agenți chimici staționar”, „Detector de agenți chimici la distanță”, „ Detector de agenți biologici”, „Aparat pentru detecția agenților biologici la distanță” și „Monitor/avertizor pentru agenți biologici sub formă de aerosoli”.

Contractul se întinde pe 5 ani, iar echipamentele vor fi livrate unor unități militare din Bucureşti, Ploieşti, Craiova, Constanța, Tg.Mureș, Suceava, conform specificațiilor din caietul de sarcini.

Termentul-limită de depunere a ofertelor este 12 iulie, departajarea câștigătorilor (se poate licita pentru câte un lot, mai multe sau pentru toate 9) este prețul cel mai scăzut. Armata va face însă o preselecție în care se va analiza capacitatea tehnică a firmei ofertante, capacitatea economico-financiară și cifra de afaceri globală.

În urmă cu 2 luni, Armata – aceeași U.M. 02550 – lansa o licitație pentru echipamente de protecție de tipul corturi COLPRO CBRN împotriva factorilor de contaminare rucleari, radiologici, chimici și biologici în valoare de 197 de milioane lei. Aceste corturi sunt astfel concepute încât asigură protecție împotriva factorilor contaminatori care se distribuie prin aer, apă și chiar, într-o proporție ceva mai mică, radioactivi.

Concepută tot ca un contract-cadru, pe loturi, licitația presupune livrarea acestor corturi plus echipamente conexe în următorii 7 ani, și tot pentru aceleași baze militare din București/Ploiești/Craiova/Constanța/Târgu Mureș/Suceava. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 23 iunie, iar aici cerințele sunt mai restrictive. Astfel, ofertanții trebuie să aibă o cifră de afaceri, pe ultimii 3 ani, de cel puțin 28 de milioane lei și să aducă și recomandări privind produsele de la alți clienți anteriori, conform caietului de sarcini.

Cheltuim… că așa trebuie

În doar 2 luni, așadar, Armata scoate la licitație contracte pe termen lung în valoare de aproape 300 de milioane lei (60 de milioane euro) pentru echipamente care să detecteze și să protejeze asupra tuturor factorilor de contaminare, care, potrivit Fișelor de Date ale licitațiilor, în caz de urgență, urmează a fi instalate în zonele contaminate, pentru protecția civililor.

MApN nu precizează nicăieri că ar exista o amenințare de acest tip asupra României, astfel de achiziții fiind făcute doar în caz că… Banii nu sunt o problemă, bugetul MApN este, anul acesta, de 22 miliarde lei, reprezentând, pentru al cincilea an consecutiv, 2% din PIB. Acest procent de alocare va continua încă cel puțin 5 ani, conform angajamentelor luate în fața NATO și a SUA.

Achiziția de echipamente a acoperit, în toți acești 5 ani, din 2017 până în 2020, și va acoperi și în 2021, potrivit unui comunicat MApN, circa 25%, din tot bugetul, adică peste 5 miliarde de lei.

În aprilie, ministrul Nicolae Ciucă anunța programele de achizții care demarează în acest an: sisteme C4I cu capabilități de integrare ISTAR, sistem UAS tactic clasa I, sistem armament individual tip NATO, aparatură optică și optoelectronică – Etapa I, mașină de luptă a infanteriei, pe șenile, echipamente și sisteme de detecție, avertizare, decontaminare și protecție (individuală și colectivă) CBRN, sistem de război electronic mobil, modernizarea sistem artilerie antiaeriană Oerlikon Model GDF 103 la standardul sistem artilerie antiaeriană cu capacități CRAM, sistem de securitate și apărare cibernetică și autovehicule tactice blindate de tip ușor.

Programele de înzestrare sunt lansate în funcție de posibilitățile de bugetare și de prioritățile stabilite de către categoriile de forțe și comandamente.

„Ministerul Apărării Naționale urmărește sincronizarea programelor majore de înzestrare ale Armatei României cu industria națională de apărare prin adoptarea unor măsuri coerente și predictibile. Realizarea mentenanței echipamentelor militare și integrarea producției unor componente de către unii operatori economici răspund unei cerințe de securitate națională. Înzestrarea cu tehnică performantă va permite adaptarea noastră la noile condiții ale mediului de securitate și îndeplinirea misiunilor și obligațiilor ce revin Armatei României, în plan național și internațional”, declara ministrul Ciucă, în ședința comună a celor două comisii.

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *