ASF: Noi firme de asigurări vor să intre pe piața din România/ Ieșirea City Insurance şi cea a Euroins nu au afectat stabilitatea pieţei/ Există un procent mare de populaţie care nu are nici un tip de asigurare, nici măcar obligatorie

autoritatea de supraveghere financiara Sursa foto: Facebook/Autoritatea de Supraveghere Financiară

Viitorul pieţei asigurărilor din România pare promiţător datorită mai multor schimbări în cadrul de reglementare, progreselor tehnologice şi creşterii a gradului de conştientizare, susţine Valentin Ionescu, şeful Direcţiei Generale Asigurări din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi preşedinte al Institutului de Studii Financiare (ISF).

“Industria asigurărilor din Romania se va alinia probabil noilor tendinţe, cum ar fi inovarea de noi produse, distribuţia multiplă o mai bună gestionare a daunelor. Având în vedere evoluţiile, dimensiunea ţării şi populaţia, estimez că piaţa locală de asigurări este pe cale să devină a doua cea mai mare piaţă din CEE până în 2030″, subliniază Valentin Ionescu, într-o analiză publicată pe site-ul www.studiifinanciare.ro.

În opinia sa, piaţa asigurărilor joacă un rol vital în sectorul financiar. Companiile de asigurări, prin fondurile lor acumulate din prime, investesc în moduri care contribuie la creşterea economiei.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

“Sistemul de asigurare organizat oferă numeroase avantaje directe şi indirecte individului, familiei, afacerilor, comunităţii şi ţării în ansamblu, precum şi industriei şi comerţului. Ca urmare, extinderea sectorului asigurărilor din România va contribui pe viitor semnificativ la creşterea PIB-ului. Pentru ca acest lucru să se întâmple, există o nevoie presantă de a pătrunde în zonele insuficient asigurate. Cu toate acestea, este foarte evident că, în ciuda progreselor tehnologice, interfaţa umană va continua să joace un rol important în creşterea gradului de penetrare a asigurărilor”, transmite preşedintele ISF.

Potrivit analizei asigurătorii trebuie să îşi menţină concentrarea pe selecţia disciplinată a riscurilor prin practici solide de subscriere susţinute de informaţii detaliate despre risc, iar asigurătorii imobiliari trebuie să acorde o atenţie deosebită evaluărilor şi impactului potenţial al expunerilor la catastrofe naturale.

Preşedintele ISF a explicat în analiza publicată pe www.studiifinanciare.ro că în perioada de după pandemie, piaţa globală de asigurări a experimentat o serie de schimbări dinamice care au modelat preţurile, capacitatea, practicile de subscriere, limitele şi acoperirile, conform datelor disponibile din diferite surse, în principal rapoartele publicate de OECD şi EIOPA.

“Şi piaţa asigurărilor din România a trecut prin schimbări substanţiale, mai ales că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat o politică bazată pe intervenţii ferme, atunci când legea a fost încălcată. Nu cred că e o exagerare dacă spunem că astăzi cadrul de reglementare şi supraveghere oferă tuturor jucătorilor şanse egale şi oportunităţi cum nu au mai existat în cei peste 30 de ani care au trecut de la Revoluţie. Piaţa de asigurări din România a suferit numeroase schimbări şi este una dintre pieţele cu cea mai rapidă creştere din regiune, din punct de vedere al primelor brute subscrise în ultimii doi ani, în principal pe clasa A10- Răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre. Pandemia a accelerat digitalizarea industriei şi a stimulat dezvoltarea de noi produse”, a explicat el.

În opinia sa, momentele dificile, dar punctuale, care au marcat piaţa în ultimii câţiva ani (ieşirea City Insurance în finalul anului 2021 şi cea a Euroins în primăvara acestui an), nu au afectat stabilitatea pieţei, iar acest fapt se datorează şi măsurilor luate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Mai mult au apărut societăţi noi în piaţa asigurărilor venite prin sucursale (Axeria şi Hellas Direct) , o autorizare nouă (NN Asigurări Generale) şi încă o societate în curs de autorizare. În acelaşi timp, alte societăţi testează piaţa locală de asigurări pentru o eventuală intrare.

“Industria asigurărilor din România se confruntă cu provocări care trebuie abordate punctual pentru a asigura o creştere sănătoasă şi sustenabilă. Există un procent mare de populaţie care nu are nici un tip de asigurare, nici măcar obligatorie (poliţa PAD sau RCA). Unele dintre principalele motive pentru penetrarea scăzută a asigurărilor este cunoaşterea inadecvată a asigurărilor şi lacune în înţelegerea produsului. Cu toate acestea, COVID-19 a crescut gradul de conştientizare a publicului cu privire la asigurările de sănătate, ducând la o creştere a achiziţiilor de poliţe. Mai mult, cutremurele înregistrate în Turcia şi cele din vestul ţării, au marcat o creştere a conştientizării populaţiei, prin majorarea numărului de contracte noi încheiate PAD şi facultative de locuinţă. Celelalte produse de asigurare facultative, însă, înregistrează o creştere lentă. Trebuie menţionat aici efortul continuu al Autorităţii de Supraveghere Financiară împreună cu Institutul de Studii Financiare în ceea ce priveşte programele de educaţie financiară oferite gratuit tuturor segmentelor de populaţie”, subliniază Ionescu în analiza citată.

Potrivit sursei citate, o serie de modificări de reglementare sunt implementate sau în curs de implementare pentru a stimula gradul de penetrare a asigurărilor şi pentru a facilita intrarea de noi jucători importanţi, dar şi a celor specializaţi şi de nişă. Un exemplu în acest sens este dat de schimbările din Directiva MTPL care vor avea ca rezultat creşterea gradului de cuprindere în RCA, dar şi noi tipuri de vehicule care vor intra în sfera asigurării obligatorii.

“Tot prin eforturile Autorităţii de Supraveghere Financiară, dar şi cu colaborarea unor societăţi de asigurări (UNSAR), anul trecut s-a reuşit promovarea şi implementarea punctajului traumatologic care ajută la o mai bună cuantificare a valorii daunelor rezultate ca urmare a vătămărilor corporale. În prima parte a acestui an şi legea care vizează asigurările obligatorii de locuinţă (PAD) a fost, după o perioadă de existenţă de 15 ani, în sfârşit promovată şi aprobată într-o versiune îmbunătăţită. Această schimbare sperăm să ajute la creşterea gradului de asigurare în ceea ce priveşte locuinţele din România, având în vedere că aduce schimbări privind diversificarea canalelor de distribuţie, dar şi a acţionariatului PAID”, a explicat şeful Direcţiei Generale Asigurări din cadrul ASF.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Asigurarea obligatorie este o porcarie . Cine e dobitoc , iresponsabil si inconstient sa plateasca personal si neamurile lui pina la spita a 7-a pentru daunele create altora . Guvernantii nu vor responsabilizarea cetatenilor . Acesta e motivul pentru care impun prin lege tot felul de scheme piramidale pe principiul solidaritatii ( sistemul public de pensii , sistemul public de sanatate , sistemul asigurarilor obligatorii , ….) E foarte simplu ca guvernant sa imparti bani luati cu japca de la altii .

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.