Indicatorul de încredere macroeconomica al Asociației CFA România a crescut (cu 4,2 puncte) la valoarea de 37,9 puncte, anunță Asociația. Această situație s-a datorat pe de o parte majorării cu 1,3 puncte a componentei de condiții curente, iar pe de altă parte, a creșterii, cu 5,6 puncte a componentei de anticipații.
Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni s-a redus ușor față de exercițiul anterior, ajungând la o valoare medie de 10,27%.
Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA Romania spune că “indicatorul de încredere a crescut în luna decembrie pe fondul veștilor bune cu privire la reducerea ratei inflației venite din economiile dezvoltate și implicit a unor anticipații de majorări mai puțin agresive ale ratelor de dobânda pentru principalele monede (USD si EUR). Și în Romania inflația probabil a atins valoarea maximă în ultimul trimestru al anului 2022 și intră pe un trend descendent. Însă, conform anticipațiilor participanților la sondaj, va rămâne exprimată în două cifre pe tot parcursul anului 2023.”
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, 75% dintre participanți anticipează o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0080 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0636 lei pentru un euro.
Previziunile analistilor in ceea ce priveste cei mai importanti indicatori macroeconomici:
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipațiilor a scăzut la 5,5%, iar pentru anul 2023 valoarea estimată este de 5,1%.
Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a crescut ușor față de exercițiul anterior la 1,7%.
Datoria publică în PIB este anticipată să se majoreze la 53% în următoarele 12 luni.
Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de peste 11 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:
• Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și piață muncii;
• Anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.
Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobânda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET și condițiile macroeconomice globale.