Asociația Energia Inteligentă: Cu cât crește factura pentru energie în zilele caniculare din cauza aerului condiționat/ Cât costă funcționarea unui aparat de aer condiționat într-un apartament cu două camere

aer conditionat aparate Foto: Pexels

Într-un apartament cu două camere din București consumul de energie electrică medie ajunge până la 100 KWh, fără utilizarea unui sistem de aer condiționat. Astfel, factura lunară cu energie electrică pentru un apartament se ridică la circa 66,47 lei cu TVA inclus (datorită faptului că avem un preț plafonat diferit pentru un consum lunar sub 100 kWh/lună – 0,68 lei/kWh), arată o analiză a Asociației Energia Inteligentă.

Un sistem de aer condiționat de 18.000 BTU/h (5.274 W), care poate să asigure necesarul de frig dintr un apartament de 2 camere, are un consum de aproximativ 1,55 kWh pentru a răci aerul de la 30 – 32 C la 25 – 27 C.

Într-o lună de vară cu temperaturi normale în București acesta funcționează în medie cca. 4 ore pe zi, cca. 100 de ore pe lună, generând astfel un consum total de energie electrică de cca 185 kWh/lună.

Având în vedere că funcționarea sistemului de aer condiționat determină o creștere a consumului cu 87 kWh/lună (47% mai mult decât în lipsa unui sistem de aer condiționat), respectiv trecem în alt sistem de tarifare, 0.8 leikWh/lună pentru un consum între 100 – 255 kWh/lună, factura lunară crește cu 123%, la 148 lei cu TVA inclus. De precizat că factura la energie electrică crește cu cca. 81 lei/lună datorită temperaturilor de vară, sistemului de aer condiționat și prețurilor plafonate diferențiat pentru energia electrică.

În situația în care temperaturile aerului ating valori de 38 – 40 C, necesarul de frig pentru a asigura o temperatură a aerului de 25 C în apartament, crește, respectiv crește numărul de ore de funcționare a echipamentului de aer condiționat. Acesta funcționează în medie cca. 6,5 ore pe zi, cca. 195 de ore pe lună, generând astfel un consum total de energie electrică de cca 272 kWh/lună.

Având în vedere că funcționarea intensivă a sistemului de aer condiționat determină o creștere a consumului cu 202 kWh/lună (64% mai mult decât în lipsa unui sistem de aer condiționat), respectiv trecem în alt sistem de tarifare, 1,3 lei kWh/lună pentru un consum între 255 – 300 kWh/lună, factura lunară crește cu 425% (față de situația în care nu ar fi fost folosit un sistem de aer condiționat), la 349 lei cu TVA inclus. De precizat că factura la energie electrică crește cu cca. 349 lei/lună, datorită temperaturilor extreme, sistemului de aer condiționat și prețurilor plafonate diferențiat pentru energia electrică.

În situația în care nu am fi avut prețuri plafonate și diferențiate la energie electrică temperaturile extreme din această lună ar fi dublat facturile românilor la energie electrică (considerând prețul energiei electrice la un nivel de 0,68 lei/kWh), dar prețurile plafonate și differentiate le va crește cu până de 4 ori.

 

Foto: Pexels

Comentarii

  1. Fără a subestima expertiza celor de la Asociația Energia Inteligentă , cred că mai simplu , fiecare poate să compare consumul mediu pe lunile martie , aprilie , mai cu cel din lunile de vară ( iunie , iulie , august ). Diferența reprezintă consumul cu aerul condiționat , asumând că nu se modifică consumul celorlalți consumatori.
    Comparând și facturile poți calcula concret cât te costă in plus funcționarea aerului condiționat.
    Și vine întrebarea : de ce ne montăm aer condiționat ?
    Răspuns : ca să ne spună Asociația Energia Inteligentă cât ne costă funcționarea acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *