Asociația Energia Inteligentă: Reactoarele modulare mici ar putea juca un rol cheie în tranziția către energie curată

NuScale

Reactoarele modulare mici, așa cum sunt cele ce voi fi instalate la Doicești, în județul Dâmbovița, ar putea fi una din soluțiile pentru viitorul energetic al României, se arată într-un raport al Asociației Energia Inteligentă.

În raportul respectiv au fost puse în balanță avantajele și dezavantajele acestei noi tehnologii.

Multe dintre beneficii sunt legate în mod  de natura designului lor – mic și modular. Drept urmare, pot fi amplasate în locații care nu sunt potrivite pentru centrale nucleare mai mari.

Unitățile reactoarele modulare mici pot fi fabricate, expediate și instalate la fața locului, făcându-le mai accesibile de construit decât reactoarele de mare putere, care sunt adesea proiectate la comandă pentru o anumită locație. Acest lucru înseamnă și costuri mai reduse. 

În plus, microreactoarele ar putea servi ca sursă de alimentare de rezervă în situații de urgență sau pot înlocui generatoarele de energie care sunt adesea alimentate cu motorină, de exemplu, în comunitățile rurale sau în zonele izolate, se mai arată în analiza asociației.

Există, însă, și dezavantaje. Unul dintre ele, chiar costul tehnologiei nucleare, mult mai mare decât cel din sistemele de producere a energiei bazată pe eolian și soare (fără stocare).

Un alt element care trebuie luat în considerare îl reprezintă reziduurile nucleare, care vor rezulta și trebuie depozitate în condiții de siguranță. 

O altă problemă importantă o reprezintă siguranța acestor reactoare modulare. Asociația Energia Inteligentă arată că în cazul unui incident “nu este necesară nicio intervenție umană sau sau forță externă pentru a opri sistemele, deoarece sistemele pasive se bazează pe fenomene fizice, cum ar fi circulația naturală, convecția, gravitația și auto-presurizarea. Aceste tehnologii reduc semnificativ potențialul de emisii radioactive în mediu, în cazul unui accident.”

De asemenea, reactoarele modulare au un consum redus de combustibil, pot necesita realimentări la intervale de 3 până la 7 ani, în comparație cu alimentarea între 1 și 2 ani pentru centralele convenționale. Unele reactoarele modulare  sunt proiectate să funcționeze până la 30 de ani fără realimentare.

Și tot printre avantaje se poate număra faptul că reactoarele modulare ar putea să joace un rol cheie în tranziția către energie curată, ajutând totodată țările să atingă Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Asta pentru că în timp ce reactoarele nucleare oferă surse de energie securitară, care pot ajusta producția în funcție de cererea de energie electrică, alte surse de energie curată, cum ar fi energia eoliană și solară, sunt surse de energie variabile care depind de vreme și de ora zilei. Iar reactoarele modulare ar putea fi asociate și crește eficiența surselor regenerabile într-un sistem energetic hibrid. 

 

Sursa foto: NuScale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *