Ionuţ Ciurea, reprezentant al Asociaţiei Pro Infrastructura, este sceptic cu privire la capacitatea autorităţilor din România de a realiza cei peste 400 de kilometri de autostradă asumaţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. El aduce ca argument faptul pentru unele tronsoane rutiere nu există nici măcar proiecte tehnice, dar invocă şi timpul mare necesar atribuirii contractelor, având în vedere contestaţiile care se depun, de obicei, în urma licitaţiilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Sperăm să mergem pe aproape 200 (de kilometri de autostradă dintre cei asumaţi prin PNRR – n.r.), într-un scenariu optimist şi realist în acelaşi timp. Adică ar trebui, până în 2026, să mergem pe A 7 de la Ploieşti până la Buzău şi să sperăm că şi de la Buzău până la Focşani. Adică vreo 63 plus 83 de kilometri, aceste două segmente din A 7. Din păcate, A 7 mai are încă pe atâţia kilometri, vreo 96 de kilometri de la Focşani la Bacău şi iarăşi vreo 82-83 de la Bacău la Paşcani. Dacă pe Ploieşti – Buzău avem un contract semnat şi unul ca şi semnat (…) iar lotul 3 din Ploieşti – Buzău este în momentul ăsta contestat, este încă departe de semnare pentru că fost depuse trei contestaţii şi două dintre ele au fost admise parţial şi acum toată lumea merge la Curtea de Apel în Justiţie. (…) Este puţin probabil ca lotul 3 din Ploieşti – Buzău să fie semnat în 2022”, a afirmat Ionuţ Ciurea într-o emisiune difuzată, sâmbătă, de Digi 24.

Reprezentantul Pro Infrastructura a precizat că pentru cele patru loturi din tronsonul Buzău-Focşani “îi vine greu să creadă” că vor fi semnate toate contractele imediat, fără contestaţii, el spunând că speră ca anul viitor să fie semnate contractele pentru toate cele patru tronsoane.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

„Din păcate, veştile cât de bune pe A 7 se opresc aici. De la Focşani la Bacău este segmentul cel mai întârziat, încă nu avem proiect tehnic aprobat în Compania de drumuri, ce să vorbim de lansare licitaţii? (…) Deci este segmentul cel mai în urmă”, a spus Ciurea.

În ceea ce priveşte autostrada A8 Târgu Mureş-Paşcani, reprezentantul Pro Infrastructura este de părere că „singurele secţiuni care pot fi, cel puţin teoretic, gata în 2026 sunt capetele”, respectiv aproximativ 60 de kilometri.

Ciurea a mai spus, despre autostrada Lugoj – Deva că aceasta „cu siguranţă că nu” va fi finalizată până în anul 2026.