Asociații profesionale solicită viitoarei Comisii Europene consolidarea politicii comerciale și un comisar pentru comerț cu competențe sporite

uniunea europeana, UE, comisia europeana, consiliul european, europa, bruxelles, strasbourg, luxemburg Sursa foto: European Council

O declarație comună semnată de 31 de asociații profesionale de top la nivel european solicită competențe și resurse sporite pentru viitorul comisar european pentru Comerț precum și consolidarea politicilor UE privind comerțul. Printre semnatarii Declarației comune se numără și Spirits Europe, asociație care reprezintă, apără și promovează la nivelul UE sectorul băuturilor spirtoase și din care face parte Spirits România, potrivit unui comunicat de presă.

„Prin semnarea acestei Declarații comune, mai multe asociații europene relevante în domeniile lor de activitate atrag atenția autorităților europene asupra importanței pe care o are comerțul, ca unul dintre principalele motoare de creștere ale UE. Încurajarea comerțului deschis este esențială nu numai pentru un mediu de afaceri sănătos ci și pentru a asigura opțiuni multiple și de calitate consumatorilor europeni precum și pentru a genera bunăstare Uniunii și implicit și României, ca stat membru”, a declarat Florin Rădulescu, președintele asociației Spirits România.

Potrivit comunicatului, semnatarii declarației pledează, printre altele, pentru numirea unui comisar european pentru comerț cu competențe sporite și cu mai multe resurse pentru facilitarea negocierilor pe teme comerciale și a accesului la piaţă. În acest sens, declarația comună menționează și o diplomație comercială mai solidă la nivelul UE, pentru a sprijini o politică comercială deschisă ambițioasă.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Declarația mentionează de asemenea că, având în vedere importanța strategică a comerţului, comisarul european responsabil pentru acest portofoliu va trebui să aibă un rol semnificativ într-un viitor Grup al Comisiei Europene pentru competitivitatea Europei. În plus, semnatarii mai solicită ca îmbunătățirea accesului pe piața statelor terțe să fie recunoscută ca o prioritate cheie pentru Comisia Europeană în noul mandat.

Scopul principal al politicii comerciale a UE ar trebui să fie creșterea accesului pe piață pentru toate sectoarele economice, pentru a sprijini competitivitatea și reziliența afacerilor din Uniunea Europeană, mai menționează Declarația.

Potrivit statisticilor europene menționate în declarația comună, 1 din 5 locuri de muncă în UE depinde exclusiv de exporturile Uniunii către țări terțe, echivalentul a 38 de milioane de locuri de muncă la nivel european, în creștere cu două treimi față de anul 2000.

Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului de subvenții al Parlamentului European în domeniul comunicării. Parlamentul European nu a fost implicat în pregătirea proiectului și nu este responsabil în nicio măsură de informațiile sau punctele de vedere exprimate în cadrul proiectului, iar acestea nu-i impun nicio obligație; responsabilitatea aparține exclusiv autorilor, persoanelor intervievate, editorilor sau difuzorilor programului, în conformitate cu legislația aplicabilă. Parlamentul European nu poate fi considerat responsabil nici pentru daunele, directe sau indirecte, care pot rezulta în urma realizării proiectului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: