Aspartamul este o „posibilă” cauză a cancerului. Ce produse din Europa conțin acest îndulcitor?

Coca-Cola Sursa foto: Pixabay

Agenția pentru cancer a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a considerat că aspartamul – îndulcitorul care se găsește în sucurile dietetice și în nenumărate alte alimente – este o „posibilă” cauză a cancerului, în timp ce un grup de experți separat care a analizat aceleași dovezi a declarat că încă mai consideră că înlocuitorul de zahăr este sigur în cantități limitate, scrie Euronews.

Rezultatele diferite ale analizelor mult așteptate au fost publicate vineri dimineață. Unul dintre ele a venit din partea Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului, un organism al OMS responsabil cu evaluarea potențialului cancerigen al substanțelor. Celălalt a venit de la un grup de experți selectați de OMS și de un alt grup al ONU, Organizația pentru Alimentație și Agricultură.

Aspartamul se alătură unei categorii cu peste 300 de alți „posibili” agenți cancerigeni, printre care se numără lucruri precum extractul de aloe vera, legumele murate în stil asiatic și lucrările de tâmplărie.

IARC are două clasificări mai serioase, și anume „probabil cancerigen pentru oameni” și „cancerigen pentru oameni”.

Atât fumatul tutunului, cât și consumul de carne procesată sunt enumerate ca fiind „cancerigene pentru oameni”. Acetaldehida (provenită din consumul de băuturi alcoolice) este catalogată ca fiind „probabil cancerigenă pentru om”.

Măsura de etichetare a aspartamului vine ca urmare a unui avertisment lansat de OMS în luna mai a acestui an, care a afirmat că îndulcitorii artificiali nu sunt un ajutor pentru pierderea în greutate și că, de fapt, pot crește riscul de diabet, de boli de inimă și de deces.

Anul trecut, un studiu de amploare realizat în Franța a semnalat o posibilă legătură între îndulcitorii artificiali și un risc crescut de cancer. Iar organizațiile naționale de sănătate, cum ar fi cea din Canada, au avertizat de mult timp că înlocuitorii de zahăr cu zero calorii sau cu puține calorii nu sunt nici necesari, nici utili.

Cu toate acestea, în luna mai a acestui an, OMS a subliniat că avertismentul este „condiționat” din cauza diversității participanților la studiile care au stat la baza concluziilor sale, precum și a obiceiurilor foarte complexe de consum de îndulcitori fără zahăr.

Reacții de respingere a potențialelor riscuri ale aspartamului

Analiza de siguranță efectuată de IARC consolidează dovezi care au fost controversate de-a lungul timpului.

„IARC nu este un organism de siguranță alimentară”, a declarat Frances Hunt-Wood, secretarul general al Asociației Internaționale a Îndulcitorilor, într-o declarație care anticipează revizuirea din luna iunie a acestui an.

„Aspartamul este unul dintre cele mai temeinic cercetate ingrediente din istorie, peste 90 de agenții de siguranță alimentară din întreaga lume declarându-l sigur, inclusiv Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, care a efectuat cea mai cuprinzătoare evaluare a siguranței aspartamului de până acum”, spune el.

Organismul, printre ai cărui membri se numără Mars Wrigley – cel mai mare producător mondial de ciocolată, gumă de mestecat, bomboane de mentă și dulciuri cu fructe, și Coca-Cola, a declarat că are „îngrijorări serioase cu privire la analiza IARC, care ar putea induce în eroare consumatorii”.

Aspartamul a fost aprobat pentru utilizare de către autoritățile de reglementare din multe țări, inclusiv Statele Unite, Europa și Canada – concluzionând că este sigur pentru consum în limitele acceptabile de aport zilnic.

Ghidul OMS nu se schimbă

Ghidul privind utilizarea îndulcitorului nu se schimbă, a declarat directorul de nutriție al OMS, Dr. Francesco Branca.

„Nu îi sfătuim pe consumatori să înceteze complet consumul (de aspartam)”, a precizat el. „Recomandăm doar puțină moderație”.

Experții ONU au evaluat siguranța aspartamului în 1981 și au stabilit o limită zilnică sigură puțin mai mică, de 40 de miligrame de aspartam pe kilogram.

David Spiegelhalter, profesor emerit de statistică la Universitatea Cambridge, a declarat pentru Associated Press că această îndrumare înseamnă că „oamenii obișnuiți pot bea în siguranță până la 14 cutii de băutură dietetică pe zi…” și chiar și această „limită zilnică acceptabilă” are un factor de siguranță mare încorporat.

Este mai bine să consumați zahăr în schimb?

Experții s-au grăbit să sublinieze că asocierea aspartamului cu cancerul nu face din zahăr o alternativă preferabilă. De exemplu, consumul excesiv de zahăr poate contribui, de asemenea, la obezitate, care este un factor de risc important pentru cancer.

În luna mai, orientările publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care recomandă să nu se utilizeze îndulcitori fără zahăr pentru controlul greutății, au stârnit îngrijorare în rândul cadrelor medicale.

Tom Sanders, profesor emerit de nutriție și dietetică la King’s College din Londra, a criticat orientările pentru că nu au luat în considerare „situația din lumea reală”, în special în domeniul dieteticii.

„Uneori, ceea ce încerci să faci este să-i faci pe oameni să-și controleze greutatea, ceea ce înseamnă să le reduci aportul caloric, iar dacă oamenii beau o băutură plină de zahăr poate fi de ajutor să treacă la o băutură cu conținut redus de calorii sau la o băutură cu zero calorii”, a explicat el pentru Euronews Next.

Sanders a subliniat că „substanțele care au dovezi convingătoare (de exemplu, carnea procesată) sau dovezi probabile de cancer (de exemplu, carnea roșie) ar trebui evitate”. Dar cele din „categoria celor posibile” probabil că „nu merită să ne facem griji”, deoarece dovezile sunt limitate, a spus el.

„În general, este necesar să se acționeze doar atunci când dovezile sunt convingătoare”, a adăugat el.

Aproape orice substanță poate fi periculoasă în cantități excesive, a declarat David Klurfeld, expert în nutriție la Indiana University School of Public Health-Bloomington.

„Doza face otrava”, a spus Klurfeld, care a făcut parte anterior dintr-un grup de experți IARC. „Chiar și nutrienții esențiali, cum ar fi vitamina A, fierul și apa, vă vor ucide în câteva ore dacă se consumă prea mult”.

Ce produse europene au aspartam în ele?

Aspartamul a fost utilizat pe scară largă începând cu anii 1980, iar acest compus este prezent în peste 6 000 de produse din întreaga lume.

În Uniunea Europeană și în Regatul Unit, este posibil să găsiți aspartamul listat pe etichetele produselor sau, alternativ, numărul său E, E-951.

De ce este atât de răspândit în produsele alimentare? Îndulcitorul artificial este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul obișnuit.

Și, datorită dulceaței sale intense, este necesară doar o cantitate mică de acesta pentru a obține nivelul dorit de dulceață în alimente și băuturi. Rezultatul este mai puține calorii în comparație cu zahărul.

Așadar, ce produse din Europa vor avea cel mai probabil aspartam?

  • Îndulcitori de masă

Aspartamul este cel mai frecvent disponibil sub formă de îndulcitori de masă, cum ar fi Canderel, Equal și Hermesetas, care sunt utilizați în mod obișnuit ca alternative la zahăr în băuturile calde, cum ar fi cafeaua și ceaiul.

  • Băuturi răcoritoare dietetice

Multe mărci populare de băuturi oferă versiuni dietetice ale băuturilor lor, cum ar fi Diet Coke, Coke Zero, Pepsi Max, Sprite Zero și Fanta Zero, care folosesc toate aspartamul pentru a oferi dulceață fără caloriile adăugate de zahăr.

  • Gumă de mestecat, bomboane și bomboane mentolate fără zahăr

Mărcile de gumă de mestecat precum Extra, Orbit, Trident, Hollywood, Mentos, Freedent și alternativele fără zahăr Airwaves utilizează aspartamul ca agent de îndulcire principal sau ca unul dintre principalii agenți de îndulcire.

  • Iaurturi și deserturi cu conținut scăzut de calorii

Unele mărci de iaurturi, precum Yoplait și Müller Light, produc sortimente cu conținut caloric scăzut care încorporează aspartamul în scop de îndulcire.

În mod similar, anumite deserturi fără zahăr sau cu conținut redus de zahăr, cum ar fi mousse, budinci și gelatină, pot conține, de asemenea, aspartam.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *