Australia se angajează să mai vândă cărbune timp de „decenii”

Mina de carbune

Australia a afirmat luni că va continua să vândă cărbune timp de „decenii”, după ce a respins un acord care viza abandonarea progresivă a acestui combustibil fosil, pentru a limita schimbările climatice, potrivit Le Figaro.

Circa 40 de state s-au angajat să se retragă progresiv din cărbune în deceniile următoare, în cadrul conferinței privind climatul COP26 de la Glasgow. Australia, alături de mai multe țări mari consumatoare de cărbune, printre care China și Statele Unite, nu au semnat acest angajament.

„Am spus foarte clar că nu vom închide minele noastre de cărbune și nici centralele pe cărbune”, a afirmat ministrul australian pentru Resurse, Keith Pitt la televiziunea ABC. Acesta a precizat că țara sa dispune de cărbune de cea mai bună calitate. „De aceea vom continua să avem piețe timp de decenii în viitor. Și dacă se va cumpăra, ei bine, vom vinde”.

Cererea de cărbune ar urma să crească până în 2030, spune ministrul. „Dacă nu vom câștiga această piață, o va câștiga altcineva. Aș prefera de departe să fie vorba de un produs australian de înaltă calitate, care oferă locul de muncă australiene și construiește economia australiană, decât un un cărbune provenit din Indonezia, din Rusia sau din altă parte”.

Guvernul condus de Scott Morrison a prezentat luna trecută un obiectiv de neutralitate carbon pentru 2050, dar planul a fost criticat pentru lipsa de detalii și pentru faptul că se bazează în mare parte pe inovații tehnologice încă necunoscute.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.