Autoritatea pentru Digitalizarea României și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au lansat în această săptămână procesul de consultare publică privind utilizarea Inteligentei Artificiale în România.
Consultarea urmărește să adune informatii despre organizatia respondentului si legatura cu domeniul IA, experiența sa în sector, prin explicitarea intenției, a gradului de adoptare IA, a rezultatelor obținute și a impactului așteptat. Companiile din România și startup-urile au adoptat deja soluții de Inteligență Artificială, dar domeniul încă nu e foarte clar reglementat sau monitorizat, notează Actualdecluj.ro.
„Inteligența Artificială are capacitatea de a revoluționa activitatea administrației publice. Datorită AI, vom putea beneficia de servicii publice mai bune, de sisteme de transport mai sigure, de produse și servicii personalizate, mai ieftine și mai durabile. De asemenea, AI va duce la apariția unor noi profesii, pe măsură ce industriile bazate pe aceste tehnologii se dezvoltă. Avem nevoie de o cooperare solidă cu toți stakeholderii, pentru că transformarea digitală a sectorului public se realizează cu aceleași tehnologii din mediul de business. Strategia națională în AI trebuie să fie asumată de toți actorii relevanți din domeniu și să reflecte pe deplin perspectivele și nevoile de dezvoltare”, a spus Octavian Oprea, președintele Autorității pentru Digitalizarea României
ADR, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, propune o primă etapă de consultare online, prin intermediul unui chestionar, în vederea sondării mediului academic și de cercetare-dezvoltare-inovare, a administrației publice centrale și locale, precum și a mediului de afaceri cu privire la stadiul actual și la potențialul Inteligenței Artificiale în România.
Rezultatele colectate prin chestionar vor fi analizate în vederea dezvoltării următoarei etape de consultare, bazată pe ierarhizare argumentativă, spun reprezentanții ADR.