Autoritățile de reglementare bancară propun reguli mai dure pentru deținerile de criptomonede

Monede virtuale Bitcoin - pexels- Roger Brown Foto: Monede virtuale (Pexels / Roger Brown)

Băncile trebuie să pună deoparte suficient capital pentru a acoperi integral pierderile în cazul în care deţin bitcoin, a propus joi Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară (BCBS), transmite Agerpres. Ar fi o decizie “conservatoare”, care ar putea preveni utilizarea pe scară largă a criptomonedei de către marii creditori, transmite Reuters.

BCBS a propus o dublă abordare în privinţa cerinţelor privind capitalul pentru criptoactivele deţinute de bănci, în prima sa reglementare specifică pentru acest sector nou.

Statul El Salvador a devenit miercuri prima ţară din lune care a adoptat oficial bitcoin ca mijloc legal de plată, după ce Congresul a aprobat propunerea preşedintelui Nayib Bukele de includere a criptomonedei. Pe plan global, băncile centrale au avertizat în mod repetat că investitorii în criptomonede trebuie să fie pregătiţi să-şi piardă toţi banii.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Marile economii, inclusiv China şi Statele Unite, au indicat în ultimele săptămâni o abordare mai dură, în timp ce dezvoltă planuri de lansare monedelor digitale bancare centrale (CBDC).

Într-un document consultativ, Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară a indicat că deşi expunerea băncilor la criptoactive este limitată, sporirea continuă a expunerii ar putea majora riscurile la adresa stabilităţii financiare globale din cauza fraudelor, a atacurilor cibernetice şi a spălării de bani, dacă nu sunt introduse cerinţe de capital.

Valoarea bitcoin şi a altor criptomonede este în prezent de aproximativ 1.600 miliarde de dolari pe plan global, un nivel relativ redus comparativ cu nivelul împrumuturilor, derivatelor şi altor active majore deţinute de bănci.

Pentru criptoactive, Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancară a propus două grupuri: unul care include anumite active tradiţionale şi stablecoins (monedele stabile) care sunt reglementate conform actualelor reguli, care se aplică bondurilor, împrumuturilor, depozitelor, acţiunilor sau materiilor prime.

Al doilea grup include cripromonedele, cum ar fi bitcoin, care se vor reglementa conform unui “tratament prudenţial conservativ”.

Joseph Edwards, de la firma de brokeraj Enigma Securities, susţine că un mediu global de reglementare pentru criptoactive este pozitiv, deoarece băncile din Europa sunt divizate în privinţa implicării în acest sector.

După anunţul BCBS, bitcoin, cea mai importantă monedă digitală, s-a apreciat cu 1,5%, ajungând la 37.962 dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: