Lotul 4 (4,47 km) construit de constructorul băcăuan UMB pe Autostrada Ao Nord riscă să rămână „muzeu” după finalizarea promisă în toamna acestui an, în contextul în care lucrările la tronsonul vecin, construit de o companie chineză (8,6 km), ar putea să nu fie finalizate în acest an, iar Lotul 4 nu prevede un nod rutier la intersecția cu DN3 București – Constanța pentru descărcarea circulației.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Compania de Drumuri a transmis, la solicitarea Economedia, că este prevăzută realizarea unui nod rutier care să racordeze atât Lotul 4 al UMB, cât și lotul 3 al chinezilor de la CCECC la DN3, dar el face obiectul unui alt contract.
„Dezvoltarea acestei soluții se face în partea de nord a DN3, iar față de autostrada A0, de o parte si de alta, descărcarea către DN3, fiind atât în partea de Est, cât și în partea de Vest”, a transmis Compania de Drumuri.

Îngrijorările sunt alimentate de ritmul lent al lucrărilor pe lotul 3, construit de CCECC. Stadiul fizic este de doar 48%, iar cel financiar de 44%, deși termenul contractual este noiembrie 2025. Un scenariu optimist ar presupune ca lotul să fie terminat în același timp sau imediat după lotul UMB.
Astfel, în cazul în care UMB finalizează lotul 4 al A0 Nord până la finalul anului 2025, există riscul ca tronsonul să rămână „muzeu”, dacă lotul 3 nu este și el finalizat și dacă nu există descărcare provizorie în DN3 București – Constanța.
CNAIR a precizat că stadiul fizic al lotului 4 – A0 Nord este de 74,03%, iar cel financiar este de 71%. Februarie 2026 este termenul contractual de finalizare al acestui lot, iar termenul estimat de finalizare este trimestrul IV din 2025.
Secretarul de stat Irinel Ionel Scrioșteanu a declarat, săptămâna aceasta, că a solicitat constructorului chinez creșterea mobilizării în santier pe toate zonele de activitate, „în așa fel încât la sfârșitul acestui an să putem da în trafic acest lot, împreună cu lotul 4, chiar și cu soluție de trafic provizorie la DN3”.