Toscelik Spiral Pipe, companie turcească din grupul Tosyali Holding, a fost desemnată unicul furnizor de conducte de oțel pentru proiectul Transgaz de gazoduct Țărmul Mării Negre – Podișor dezvoltat de Transgaz și construit de o altă companie turcească, Kalyon. Acest gazoduct va fi finalizat în doi ani, costă 500 de milioane de euro, și are ca scop să preia gazele extrase din Marea Neagră de Romgaz și Petrom și aduse la țărm pentru a fi introduse în Sistemul Național de Transport, potrivit Bazaartimes. Această conductă trebui să fie finalizată mai înainte de a începe producția în Marea Neagră, pentru ca gazul de acolo să aibă unde curge. Consorțiul Petrom – Romgaz a anunțat că începerea producției este estimată pentru finalul lui 2026 – începutul lui 2027.
Toscelik va livra 102 mii de tone de țevi de oțel în intervalul de diametre 813- 1219 mm, cu standardul de producție ISO 3183 PSL2 și calitatea oțelului L415NE PSL2, în decurs de un an. Lungimea conductei de oțel produsă de Toscelik va fi de 306,5 kilometri.
Toscelik Spiral Pipe este și furnizorul de conductă pentru BRUA Gas Pipeline, proiect internațional care aduce gazul din sudul Europei către Vest, cu secțiune și în România.
Gazoductul Coasta Mării Negre – Podișor se desfășoară de la sud-est la vest, trecând prin județele Constanța, Călărași și Giurgiu.
Se anticipează că aproximativ 45% din consumul din România va fi acoperit cu gazul care urmează să fie transportat pe aici, care va avea o capacitate anuală de peste 12 miliarde de metri cubi. Estimările Petrom – Romgaz, consorțiul care dezvoltă proiectul Mării Negre, prognozează că va ajunge la o producție anuală de aproape 8 miliarde de metri cubi în 2-3 ani de la începerea lucrărilor, adică în orizontul 2030.
Toscelik Spiral Pipe Inc operează unități de producție în Algeria și Turcia. Ambele unități ale companiei din Algeria și Turkiye au o capacitate anuală de producție de 400 de mii de tone.
„Autostrada” gazului, adică gazoductul care transportă gazul extras din Marea Neagră în SNT este făcută cu totul de turci, pentru că, în timp ce , acum Toscelik livrează țeava, de construcție se ocupă Kalyon, altă companie turcească, care a primit contractul acum trei luni și are la dispoziție 24 de luni pentru finalizarea lucrărilor. Ceremonia de semnare a avut loc la sediul Guvernului din București, cu participarea viceprim-ministrului român Marian Neacșu, a ministrului Energiei Sebastian Burduja, a directorului general al SNTGN Transgaz, Ion Sterian, iar din partea Kalyon İnşaat, a participat Serdar Över, membru al Consiliului de Administrație.