Autostrada Pașcani – Suceava: CNAIR a aprobat suplimentarea contractului de proiectare cu 18% și a acordat SEARCH o prelungire a contractului până în decembrie / Ministrul Grindeanu promitea lansarea în execuție în prima jumătate a anului

FORAJE pe Autostradă

Compania de Drumuri a suplimentat cu 18% contractul de proiectare semnat cu Search pentru Autostrada Pașcani – Suceava (continuarea A7 până la Siret), iar prin șapte acte adiționale a prelungit contractul de proiectare cu 14 luni, până în decembrie 2023, conform documentelor din Sistemul Public de Achiziții Publice pe care le-a consultat Economedia.

Conform contractului, proiectantul ar fi trebuit să predea Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic pentru secțiunea Pașcani – Suceava (61 km) în octombrie 2022. Contractul pentru proiectare menționează „Drum Expres”, dar oficialii din Transporturi s-au referit la acest segment ca având profil de autostradă.

La începutul anului, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu explica într-un interviu la Prima TV că secțiunea Pașcani – Suceava va fi lansată în licitație pentru execuție în 2023, ba chiar în prima jumătate a anului 2023.

„Anul acesta vom scoate la licitație, dar nu prin PNRR, ci prin POT, Pașcani-Suceava obligatoriu și în mod aproape sigur să și închidem, deci desemnăm câștigătorii. E un semn de întrebare de la Suceava de la Siret dacă se termină Studiul de fezabilitate. Pașcani – Suceava e la 90%, deci în prima jumătate a anului se va reuși lansarea în licitație”, spunea Grindeanu. (video aici, de la minutul 23).

Prin suplimentarea contractului Asocierea Search – Egis primește încă 2 milioane de lei la contractul inițial de aproape 12 milioane.

„Suplimentarea Pretului Contractului prin introducerea rezervei de implementare aferenta ajustarii preturilor, in cuantum de 18,03% din valoarea restului ramas de executat in cadrul contractului, reprezentand valoarea de 2.053.939,02 lei fara TVA. Introducerea formulei de ajustare a preturilor in contract, in baza prevederilor OUG 64/2022 cu modificarile si completarile ulterioare, aduse de OUG 109/13.07.2022, Legea 243/20.07.2022, OUG 122/09.09.2022 si OUG 171/2022, pentru restul ramas de executat in cadrul contractului. Formula de ajustare a preturilor care se va utiliza pentru ajustarea restului rămas de executat in cadrul contractului si care se aplică la fiecare solicitare de plată, este formula mentionata la art. art 17 alin. (8) lit. d1 din OUG nr. 64/2022 cu modificarile si completarile ulterioare si anume:

Vapl = Vpl x [(%av + %p) + (1 – %av – %p) x IPClr/100]. Necesitatea modificarii survenita in urma unor circumstante pe care o autoritate/entitate contractanta care actioneaza cu diligenta nu ar fi putut sa le prevada. Cu privire la Circumstanţele imprevizibile, potrivit dispozitiilor art. 4 alin. (1) din O.U.G nr. 64/2022 si celor din expunerea de motive a actului normativ, Guvernul Romaniei a identificat trei cauze ce au condus la declansarea crizei pe piata constructiilor si blocarea implementarii proiectelor de infrastructura, respectiv:a) criza economica post-COVID; b) criza energiei;c) criza suplimentara ca urmare a conflictului militar din regiunea Marii Negre.. Majorarea pretului contractului este de : 17.52% din pretul contractului initial”.

Contractul pentru secțiunea Suceava – Siret (56 km) semnat tot cu Search – Egis a primit o extensie până în februarie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *