Constructorul austriac PORR a ajuns la un progres de 73,75% pe lotul 4 Tigveni – Curtea de Argeș (10 km) de pe Autostrada Sibiu – Pitești, fiind mobilizat pe șantier cu 500 de muncitori și aproape 200 de utilaje, estimarea fiind că darea în circulație a acestui lot urmează să fie mai devreme decât termenul contractual (2027).
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Acum pe șantierul secțiunii 4 a autostrăzii Sibiu-Pitești (A1)! Constructorul austriac (PORR) este bine mobilizat în șantier cu 500 de muncitori și 194 de utilaje. Stadiul fizic al lucrărilor pe cei aproximativ 10 km dintre Tigveni și Curtea de Argeș a ajuns la 73,75%. Cea mai dificilă structură din acest șantier este tunelul Momâia, primul tunel forat construit pe o autostradă din România. Galeria de pe sensul de mers Pitești – Sibiu, a fost străpunsă în data de 03.03.2025, iar galeria de pe sensul Sibiu – Pitești, în data de 14.04.2025. Antreprenorul execută acum lucrări de cămășuire interioară și hidroizolație. Dacă se va menține mobilizarea și ritmul actual de lucru, estimăm că se va putea circula pe această secțiune a A1 mai devreme decât prevede termenul contractual (2027)”, a transmis directorul general al CNAIR Cristian Pistol.
Tunelul Momaia (1,35 km) este primul tunel rutier forat, construit pe o autostradă din România și este format din două galerii unidirecționale (câte o galerie pe fiecare sens de circulație). La debutul oficial al forajului, PORR a botezat cele tuneluri paralele „Daniela” și „Alina”, după numele unor angajate ale companiei care lucrează la primul tunel clasic de autostradă din România.
Lucrările pe secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș au început în vara anului trecut și progresul fizic al acestora se află în avans față de grafic și de termenul de finalizare (2027).
Lotul 4 Curtea de Argeș – Tigveni are o lungime de aproape 10 kilometri, iar valoarea contractului este de 1,7 miliarde lei (34 milioane de euro/km).
Secretarul de stat în ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, spunea că circulația prin acest tunel ar putea fi deschisă, cel mai devreme, în toamna acestui an sau cel târziu în primăvara lui 2026. Lucrările sunt avansate față de grafic, termenul de finalizare fiind anul 2027.