Autostrada Unirii (A8) : Asociația Moldova vrea Autostradă solicită CNAIR să emită ordinul pentru începerea etapei de proiectare pe lotul Nurol Târgu Mureș-Miercurea Nirajului/Pentru lotul 3 UMB a primit ordin de începere la 4 luni de la semnarea contractului

Autostrada Unirii A 8 prelungire desemnare constructori loturi PNRR noi termene 25 și 31 iulie Sursa Foto : Ministerul Transporturilor

Asociația civică din Iași ,,Moldova vrea Autostradă” (MVA) solicită CNAIR să emită ordinul pentru începerea proiectării lotului Târgu Mureș-Miercurea Nirajului, primul lot al Autostrăzii Unirii al cărui contract finanțat din PNRR a fost semnat pe 16 februarie 2024 cu Nurol (Turcia). Asociația arată că, în cazul contractului semnat cu UMB pentru lotul 3 Leghin Târgu -Neamț de pe A 8, Compania de Drumuri a emis Ordinul pentru Începerea Lucrărilor (OIL) la patru luni după semnarea contractului, iar calendarul PNRR prevede finalizarea lucrărilor la sfârșitul anului 2026. Contractele pentru loturile 1 și 3, Târgu Mureș-Miercurea Nirajului (25 km.) respectiv Leghin-Târgu Neamț (30 km.) au o durată de proiecare și execuție de 30 de luni care se calculează de la momentul emiterii OIL :

,,APEL CATRE CNAIR: ELIBERATI ORDINUL DE INCEPERE A LUCRARILOR PE A8 LOTUL TG-MURES-MIERCUREA NIRAJULUI !

Desi timpul este un factor presant in contextul termenelor asumate de Romania prin PNRR, desi contractul pentru lotul Tg-Mures-Miercurea Nirajului al Autostrazii A8 a depasit termenul limita de 31.12.2023, fiind semnat cu intarziere abia in data de 16.02.2024, desi constructorul a anuntat disponibilitate si o mobilizare majora pentru contractele de executie pe care le are in Romania, constatam ca in continuare Ordinul de Incepere a Lucrarilor intarzie sa apara.
In contextul unei intarzieri absolut inexplicabile de 4 luni de zile pentru emiterea acestui OIL pe celalalt tronson al A8 finantat prin PNRR (Motca-Leghin), pentru ca aceste tergiversari si intarzieri in derularea etapelor procedurale duc la pericoul ratarii absorbtiei integrale a fondurilor alocate, solicitam CNAIR sa actioneze de indata si sa elibereze Ordinul de Incepere a Lucrarilor pentru lotul Tg-Mures-Miercurea Nirajului al Autostrazii A8 ! ” -Comunicat Asociația Moldova vrea Autostradă.

Primele două loturi ale secțiunii de munte de pe Autostrada Unirii (A8) vor fi lansate în licitație pentru proiectare și execuție „în cel mult două luni”, a transmis pe 16 februarie, la semnarea contractului cu Nurol, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Sunt loturile Miercurea Nirajului – Sărățeni (23 km) și Pipirig la Leghin (17 km), urmând ca restul celor patru loturi de pe secțiunea Miercurea Nirajului – Leghin să fie lansate în licitație după ce se termină studiile geotehnice, a explicat Grindeanu.

Sunt practic „capetele” secțiunii de munte Miercurea Nirajului – Leghin (159 km), două loturi care continuă loturile PNRR Târgu Mureș – Miercurea Nirajului respectiv Leghin – Târgu Neamț care au contracte semnate cu Nurol și UMB.

Sursa Foto : Ministerul Transporturilor

Comentarii

 1. 4 luni pentru un ordin de incepere mi se pare bataie de joc. Ar trebui dat in maxim 2 saptamani. Daca o firma a castigat ar trebui ajutat sa faca lucrarea cat mai repede.

  • A doua zi trebuie inceputa proiectarea. In 4 luni poti incepe constructia efectiva… pt ca DTE nu e vreo mare branza, tot ptroiectul este deja acolo – pt 25km de autostrada, in camp, 2 oameni nu au ce sufla in 4 luni.

 2. Mereu m-am intrebat de ce dureaza luni de zile emiterea unui OIL. Sau a unui acord de mediu, etc. Sa nu mai vorbim de necesitatea de a analiza luni intregi ofertele primite pentru a desemna un castigator? Sa fie vorba de lipsa de oameni sau pur si simplu incompetenta?

  • pur si simplu nu vor , de ce?
   din 2 motive -nu sant bani la buget si trag de timp si 2 oameni tot pe astia ii voteaza deci nu sant consecinte pt ei ca trag de timp
   in moldova tot psd castiga de 34 de anii
   isi merita soarta

 3. Dezinteresul,nu se vrea sa se facă,geopolitic e legătura dintre vest și est, trecerea peste munți,multi nu o vad cu ochi buni,vor că Moldova sa nu se dezvoltenu iese șpagă se tărăgănează pt. că așa e ordinul.

 4. guvernul nu mai are bani, la bucata de a0 sud deschisa de turci de cateva luni doar 65% este achitata ! trag de timp ..au furat peste măsură fortza romania 😆

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *