Autostrada Unirii: CNAIR se încurcă în loturile din PNRR. A deblocat licitația pentru lotul Leghin – Târgu Neamț, nu lotul Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, suspendat de peste o lună

Autostrada Unirii A 8 prelungire desemnare constructori loturi PNRR noi termene 25 și 31 iulie Sursa Foto : Ministerul Transporturilor

Compania de Drumuri a deblocat „de facto” în Sistemul Electronic pentru Achiziții Publice Lotul 3 Leghin – Târgu Neamț al Autostrăzii Unirii – A8, și nu lotul Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, așa cum anunța pe 3 aprilie șeful CNAIR, Cristian Pistol.

„A fost desuspendată licitația pentru tronsonul 3 (Târgu Mureș – Miercurea Nirajului) al Autostrăzii A8. Noua dată limită pentru depunerea ofertelor necesare proiectării și execuției celor 24,4 km este 19 aprilie 2023. Săptămâna aceasta va fi desuspendată și licitația pentru proiectarea și execuția celor 29,9 km ai tronsonului 1 (Leghin – Târgu Neamț) al A8. După reluarea licitației va fi anunțată noua dată limită pentru depunerea ofertelor. Vreau ca anul acesta să avem semnate contractele finanțate prin PNRR astfel încât să putem începe proiectarea și construcția primelor sectoare ale A8”, spunea Cristian Pistol pe 3 aprilie.

În continuare, însă, este suspendat Lotul 1 Târgu Mureș – Miercurea Nirajului, care ar trebui deblocat până la sfârșitul săptămânii. 

CNAIR a decis suspendarea celor două loturi finanțate prin PNRR în urmă cu mai bine de o lună, pe 27 februarie 2023, pentru a răspunde celor aproximativ 600-700 de clarificări pe care le-au depus constructorii.

Licitațiile pentru proiectarea și execuția celor două tronsoane cu o lungime de aproape 60 de km au fost lansate în decembrie 2022 conform calendarului promis, dar constructorii au depus aproximativ 700 de clarificări/întrebări la documentația tehnică. Deși a promis că suspendarea va fi de cel mult două-trei săptămâni până la încărcarea clarificărilor în SEAP, CNAIR nu a reușit nici la peste o lună să ridice suspendarea procedurii, iar fiecare zi pierdută reduce șansele de încadrare în termenele PNRR.

Secțiunea I Târgu Mureș – Miercurea Nirajului are o lungime de 24,4 km (2,4 km drumuri de legătură), valoarea din SEAP este cuprinsă între 2,9 și 3,4 miliarde lei, iar termenul de realizare este de 6 luni pentru proiectare și 24 luni execuție.

„Obiectul contractului îl reprezintă proiectare și execuție Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț, Secțiunea I Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și legătura la Autostrada A3, în lungime de aproximativ 24,4 km (inclusiv drumul de legatură în lungime de 2,4 km), în conformitate cu prevederile contractului de lucrări.”

Secțiunea III Leghin – Târgu Neamț are o lungime de 30 de kilometri, valoarea din SEAP este de 2,3 miliarde lei, iar termenul de realizare este de 6 luni pentru proiectare și 24 luni execuție.

Sursa Foto : Ministerul Transporturilor

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *