Autostrada „Unirii” Târgu Mureș – Târgu Neamț: Au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru capetele finanțate prin PNRR. Costul celor 60 de kilometri este de aproximativ 1,2 miliarde de euro

Autostrada Unirii A 8 prelungire desemnare constructori loturi PNRR noi termene 25 și 31 iulie Sursa Foto : Ministerul Transporturilor

Indicatorii tehnico-economici pentru „capetele” Autostrăzii Unirii A8 au fost aprobați marți în ședința Consiliului Interministerial de la Ministerul Dezvoltării, ultimul pas înainte de lansarea licitației pentru proiectare și execuție fiind aprobarea investiției prin Hotărâre de Guvern, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu. Capetele de la Târgu Mureș și Târgu Neamț sunt finanțate prin PNRR (n.r. singurul proiect rutier fără procedură de achiziție lansată), lungimea totală este de 59 de kilometri, iar costul total estimat de 6 miliarde lei (1,2 miliarde euro).

Licitația pentru proiectare și execuție poate fi lansată până la sfârșitul anului, termenul de realizare fiind de 30 de luni pentru a respecta borna din PNRR, august 2026, a explicat Scrioșteanu. „Au fost avizați în ședința Consiliului interministerial de avizare lucrări publice de interes național și locuințe la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației indicatorii tehnico-economici aferenți ultimelor două secțiuni de autostradă cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR. Este vorba despre Secțiunea 1 Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și legătura la A3 și Secțiunea 3 Leghin Târgu Neamț, aferente Autostrăzii A8 Târgu Mureș – Târgu Neamț”, a spus el.

Caracteristicile prevăzute pentru cele două secțiuni sunt:

Secțiunea 1 Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (km 0 – km 22) și legătura la A3 (2,4 km):
lungime totală de 24,390 km
16 poduri
16 pasaje
4 structuri casetate
3 noduri rutiere: 1) la Autostrada Transilvania (km 2+180), 2) DN13 Târgu Mureș (km 10+110) și 3) DJ151D Miercurea Nirajului (km 21+320)
1 Centru Întreținere și Coordonare
2 parcări de scurtă durată
drum de legătură 2,390 km. Sunt traversate U.A.T-uri din județul Mureș
Secțiunea 3 Leghin – Târgu Neamț (29 km):
lungime totală de 29,912 km
13 poduri
11 pasaje
2 viaducte
2 noduri rutiere: 1) DN15B (Vânători-Neamț) și 2) DN15C (Târgu Neamț)
4 spații de servicii
1 Centru Întreținere și Coordonare. Sunt traversate următoarele U.A.T-uri din județul Neamț: Vânători-Neamț, Agapia, Târgu-Neamț, Grumăzești, Petricani, Urecheni, Timișești și Păstrăveni și Moțca din județul Iași.
Pentru secțiunea de munte, Miercurea Nirajului – Leghin (159 km) încep dezbaterile pentru emiterea avizului de mediu, durata procedurii fiind de aproximativ o lună (detalii aici).
La rândul său, Cătălin Urtoi, consilierul ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu a prezentat costul investiției pentru primii kilometri ai Autostrăzii Unirii.

„Secțiunea I, Tg.Mureș – Miercurea Nirajului inclusiv conexiunea cu A3 are o lungime de 22 km + 2,39 km

Valoare totală inclusiv TVA – 738. 673. 900 euro. Durata de proiectare + execuție – 30 luni
Secțiunea III, Vânători (Neamț) – Moţca (Iasi) cu o lungime de 29,912 km. Valoarea totală inclusiv TVA – 511. 203. 210 euro. Durata de proiectare + execuție – 30 luni. Am intrat în linie dreaptă și ireversibilă”, a transmis Urtoi.

Sursa Foto : Ministerul Transporturilor

Comentarii

 1. Cândva!😲
  Din Autostrada ,,Unirii” Târgu Mureș-Târgu Neamț se vor face candva 60 km.
  Doua cioturi pentru care ne imprumutam, ne indatoram iar de restul ce mai conteaza!
  Ca in filmele cu Stan si Bran!🤣
  Doi incarca, trei descarca!
  Cioturi de autostrada!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *