Avertisment JP Morgan: România se numără printre ţările cele mai expuse riscului de „oprire bruscă” a fluxurilor de capital

Redacția ian. 24, 2025 0 comentarii 1370 vizualizări
bani, euro Sursa foto: Pixabay / 3D Animation Production Company

Pieţele emergente ar putea asista la o temută „oprire bruscă” a fluxurilor de capital, deoarece politicile „America First” ale preşedintelui Donald Trump stimulează economia SUA şi absorb bani din ţările mai sărace, a avertizat joi banca de investiţii JPMorgan, relatează agenția Reuters, citată de News.ro. Aceasta enumeră România, alături de alte trei state, printre ţările cele mai expuse la risc.

Analiştii se tem de stopările bruşte ale fluxurilor de capital, deoarece acestea lipsesc economiile de banii de care au nevoie pentru a creşte sau chiar pentru a continua să funcţioneze.

Indicaţiile interne ale JPMorgan arată că în ultimul trimestru din 2024 au existat „ieşiri nete de capital” în valoare de 19 miliarde de dolari din economiile în curs de dezvoltare, fără a include China, şi se aşteaptă ca alte 10 miliarde de dolari să iasă în primul trimestru din 2025.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Mai simplu spus, folosind definiţia academică acceptată pe scară largă, asta ar semnala că EM ex China (pieţele emergente fără China – n.r.) se îndreaptă spre o stopare bruscă” (de capital), a declarat banca într-o notă de cercetare, adăugând că fenomenul nu este ceva „care să fie tratat superficial”.

Pentru moment, există câteva avertismente.

Actuala încetinire a fluxurilor de capital nu este determinată de un eveniment centrat pe EM, ci este vorba mai degrabă de înăsprirea condiţiilor financiare la nivel global, deoarece tarifele şi promisiunile de reducere a impozitelor ale lui Donald Trump cresc posibilitatea ca ratele dobânzilor din SUA să rămână mai mari pentru mai mult timp.

Având în vedere acest lucru, „aceasta nu este o situaţie în care anumite ţări EM se află sub presiune şi se confruntă cu presiuni asupra balanţei de plăţi sau a monedei, aşa cum a fost cazul în 1998-2002, 2013, 2015”, a adăugat JPMorgan. Nu este nici un caz de slăbiciune a economiei americane, care să determine o vânzare la nivel mondial de tip „risk-off”. „Mai degrabă, este vorba de o economie americană puternică şi de riscuri politice care atrag fluxuri din pieţele externe”, arată analiştii de la JPMorgan.

Modul în care situaţia va evolua de acum înainte va depinde de ceea ce va face Trump şi dacă datele-cheie din SUA privind locurile de muncă, inflaţia şi vânzările cu amănuntul se vor dovedi suficient de puternice pentru a determina mişcări ale ratei dobânzii din partea Fed, spune JPMorgan.

Chiar dacă o oprire bruscă are loc în EM, majoritatea economiilor ar trebui să fie capabile să absoarbă acest şoc. Cele mai expuse la risc sunt România, Malaezia, Africa de Sud şi Ungaria, estimează JPMorgan.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.