Reorientarea exporturilor către China e mai mult propagandă decât un proiect economic realist, așadar gazul rusesc are nevoie de piață pentru desfacerea în Europa. Acesta ar fi motivul pentru care MVM este dispus să plătească pentru EOn Furnizare un preț premiu, consideră Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.
Declarațiile sale vin în contextul în care compania ungară MVM, cu capital majoritar de stat, a anunțat că a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON din România.
“Ce cred că vrea să facă compania statului ungar (MVM) în România și de ce trebuie discutat cu Donald Trump. Gazprom este praf din cauza războiului. Povestea cu piața din China este o glumă. Chinezii plătesc la jumătate din cât sunt dispuși să plătească ungurii/europenii. În plus, este nevoie de o nouă infrastructură de transport care se construiește greu și cu bani mulți. Reorientarea exporturilor către China e mai mult propagandă decât un proiect economic realist. Așadar, este nevoie de piață pentru desfacerea gazului rusesc în Europa. Din acest motiv MVM este dispus să plătească pentru EOn Furnizare un preț premiu. Vor să controleze direct consumatorii”, spune Nicolescu, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
La ce preț vor livra? “La prețul la care vor livra și companiile românești Romgaz și Petrom care au rezerve de gaz pe o perioada mult mai mică decât Gazprom. Dacă vor obține aprobarea pentru preluarea EOn Furnizare, cei de la MVM vor cumpără toată cantitatea de energie electrică produsă de minunații irakieni de la Mintia care cred că au primit și ceva subvenții de la stat pentru proiectul lor. Ungurii nu vor plăti cu bani, ci cu gaz rusesc energia electrică produsă la Mintia. Rețineți asta! Să nu va prefaceti că nu ați știut! Transgaz va face imediat o conducta nouă pentru Mintia pentru că e frumos să construiești, nu? La fel cum construiesc Tuzla – Podisor de care nu era nevoie. Sute de milioane aruncate în Turcia și Rusia”, spune Nicolescu.
Acesta susține că planul alternativ la această “rusificare a sectorului energetic românesc” era un parteneriat româno-american gândit în 2014 și care era legat de Exxon, Grecia, Coridorul Vertical, LNG Tellurian și altele. “Mai sunt șanse? Cu Donald Trump, încă sunt. Problema noastră cea mai mare nu e nici cu rușii și nici cu ungurii. Ungurii chiar îmi sunt simpatici, au, n-au mingea, trag la poartă. Problema noastră suntem…NOI…sau unii dintre noi…proști, hoți, trădători și puturoși”, spune Nicolescu.