Lagarde, BCE: Sunt posibile noi reduceri ale ratelor dobânzilor dacă inflația continuă să încetinească

banca centrala europeana, bce Sursa foto: Unsplash / Charlotte Venema

Banca Centrală Europeană (BCE) va reduce în continuare ratele dobânzilor dacă inflația continuă să se îndrepte spre ținta sa de 2%, a declarat luni președintele BCE, Christine Lagarde, într-un discurs susținut la Vilnius, potrivit agenției Reuters.

Săptămâna trecută, BCE a redus ratele dobânzilor pentru a patra oară de la începutul anului și a lăsat ușa deschisă pentru noi reduceri, în condițiile în care creșterea economică este afectată de instabilitatea politică din mai multe țări din blocul monetar, precum și de amenințarea cu noi tarife vamale dorite de președintele ales al SUA, Donald Trump.

„Dacă datele primite continuă să confirme scenariul nostru de bază, direcția este clară și ne așteptăm să reducem în continuare ratele dobânzilor”, a spus ea.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Christine Lagarde a adăugat că menținerea ratelor la un nivel „suficient de restrictiv” nu se mai justifică având în vedere creșterea slabă și moderarea presiunilor asupra prețurilor, sugerând că următoarea țintă este așa-numitul nivel „neutru”, care nici nu restricționează, nici nu stimulează economia.

Deși nivelul „neutru” este un concept vag definit, Christine Lagarde a declarat în trecut că BCE îl stabilește între 1,75% și 2,5%, ceea ce indică faptul că ar putea avea loc mai multe reduceri ale ratei de depozit de 3% înainte de intensificarea dezbaterii privind nivelul neutru.

Investitorii se așteaptă ca Frankfurt să reducă ratele la fiecare dintre următoarele patru ședințe și consideră că există mai mult de 50% șanse să facă acest lucru din nou înainte de sfârșitul anului 2025, ceea ce ar putea duce atunci rata cheie a BCE la limita inferioară a intervalului neutru.

„Dinamica inflației în sectorul serviciilor a scăzut, de asemenea, brusc în ultima perioadă”, a declarat Christine Lagarde. „Aceste date sugerează că este posibilă o ajustare în jos a inflației serviciilor și, prin urmare, a inflației interne, în lunile următoare”, a adăugat ea.

Creșterea salariilor, o altă preocupare majoră în trecut, arată, de asemenea, o perspectivă mai blândă, indicatorul salarial al BCE indicând o creștere de 3% anul viitor, un nivel conform cu obiectivul BCE.

Potrivit președintelui BCE, există chiar riscuri de inflație sub țintă, tensiunile geopolitice întunecând perspectivele.

„Dacă Statele Unite – principala noastră piață de export – ia o turnură protecționistă, creșterea în zona euro va avea probabil de suferit”, a avertizat ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: