Azerbaidjanul analizează opțiuni pentru lansarea exporturilor de energie electrică verde către Europa. Planuri privind un cablu submarin către România

Redacția nov. 23, 2022 0 comentarii
Cablu electric submarin

Azerbaidjanul are în vedere mai multe opțiuni pentru implementarea proiectului de export de energie electrică verde în Europa, a declarat Elnur Soltanov, ministrul adjunct al Energiei din Azerbaidjan, într-un interviu acordat revistei LGP News, transmite Trend, citat de Rador.

Potrivit ministrului, acordul privind extinderea cooperării energetice dintre Azerbaidjan și UE, semnat la 18 iulie 2022, prevede stabilirea de noi rute pentru exportul de energie verde, adică electricitate verde către Europa.

„Pe lângă extinderea Coridorului Sudic de Gaze (UGC), vom dezvolta și un coridor de energie verde care să conecteze Azerbaidjanul cu Europa. Există două modalități eficiente de a realiza această inițiativă: prin partea continentală a Azerbaidjanului, coridorul Zangazur și Nakhcivan din Azerbaidjan spre Turcia și Europa, precum și prin cablul submarin al Mării Negre prin Georgia, România și Ungaria”, a explicat el.

Soltanov a subliniat că, datorită dezvoltării în curs în domeniul energiei eoliene offshore și, eventual, al hidrogenului, în acest moment Azerbaidjanul lucrează la evaluarea modalităților de export de noi volume de energie electrică verde.

Sursa foto: comsip.fr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *