Azomureș a reînceput producția de îngrășăminte. Deocamdată, parțial

Instalația Amoniac Azomures

Combinatul chimic Azomureș Târgu Mureș a reluat, de azi, producția de îngrășăminte, ce fusese supendată încă din decembrie 2021 (cu scurte reporniri în vara anului trecut – n.r.).

„Da, am reluat parțial producția de îngrășăminte. Aproximativ 10% din producția normală. Am folosit amoniac din import, dintr-o țară europeană în care pretul gazului este mai mic. Am pornit astfel o instalație de Acid Azotic (produs intermediar) și una de Azotat de Amoniu (îngrășământ, produs final). Instalațiile vor fi în funcțiune câteva zile, apoi câteva zile de pauză necesare aprovizionării cu amoniac și apoi reluăm producția, la același nivel – 10%. În funcție de condițiile economice preț gaz-preț îngrășăminte, vom lua o decizie pentru săptămânile următoare”, spun reprezentanții fabricii pentru Economedia.

Azomureș este cel mai mare producător de îngrășăminte din țară și printre ultimele fabrici din domeniu rămase în funcțiune. Este, de asemenea, cel mai mare consummator individual de gaz din țară. Când funcționează la capacitate, Azomureș consumă singură circa 3 milioane de metri cubi de gaz pe zi. Dacă acum funcționează la 10% din capacitate, înseamnă că acum consumă până în 300.000 de metri cubi pe zi.

Ieri, Guvernul și-a anunțat intenția de a promova o schema de ajutor de stat pentru industria energointensivă, cu o valoare totală de circa 1,7 miliarde euro . Din această sumă, 400 de milioane de euro ar fi destinate chimiei, adică domeniu unde activează Azomureș. „Repornirea partiala de care am amintit nu are legatură cu acest proiect. Dar, cu siguranță proiectul, dacă va fi pus în practică, ar ajuta industria din România”, spun reprezentanții fabricii.

Economedia.ro a relatat recent despre provocările cu care se confruntă industria îngrășămintelor, cu precădere Azomureș, rămas singurul mare combinat în funcțiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *