De ce nu repornește industria de îngrășăminte din România

Cel mai mare combinat de îngrășăminte din România, Azomureș Târgu – Mureș, oprit de un an și jumătate, încă nu reîncepe producția. Condițiile de piață – prețul materiei prime gaz nu o permit deocamdată, dar îi mai trebuie și avizele ISCIR pentru anumite instalații, cum ar fi Amoniac 3 și 4. Despre altă producție de îngrășăminte nu prea se mai poate vorbi pe plan local. Cele șase fabrici din InterAgro care creau fostul imperiu din chimie în insolvență al lui Ioan Niculae sunt închise, unele în proces de vânzare de către lichidator, iar altă fabrică de capacitate mare nu mai există. Necesarul de fertilizatori pentru fermieri este asigurat din importuri.

Oprit în decembrie 2021 din cauza prețului uriaș al materiei prime gaz și repornit sporadic, pentru câteva zile, în vara anului trecut, Azomureș stă practic închis de 18 luni. Iar conducerea nu avansează o dată pentru reînceperea producției. Spune, în schimb, că dacă tot sunt închiși, măcar își fac reviziile la instalații.

„Putem spune că am profitat de perioada în care am fost opriți pentru a trece printr-un sistem de verificare mai multe echipamente din diverse instalații. De regulă executăm cel puțin o revizie majoră pe an, atunci când instalațiile funcționează la capacitate normală. Din punct de vedere economic, o repornire a producției la capacitate normală nu este fezabilă astăzi. De aceea nu avem încă o dată sigură pentru o eventuală repornire”, au spus reprezentanții conducerii pentru Economedia.ro.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

Pe de altă parte, o sursă din piață ne-a spus că Azomureș nu poate deschide producția pentru că nu are avizele necesare de la ISCIR Sibiu (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat), autoritatea de control a diverselor tipuri de instalații. „După explozia aceea, au fost nevoiți să închidă mai multe instalații, pentru că nu erau sigure. ISCIR nu vrea să le dea avizul mai înainte să-și facă toate reviziile și ar trebui să și investească zeci de milioane de euro în acest sens. Or, ei nu prea sunt încântați să dea sumele astea, dar nici nu pot porni fără aviz”, au spus sursele.

În iulie 2021, o explozie s-a declanșat la coloana de sinteză Amoniac 3 Azomureș, în urmă căreia un angajat a fost rănit iar incendiul produs a fost stins în câteva ore. Ancheta internă a dezvăluit că a fost vorba de fisurarea unei conducte prin care se transporta gaz de sinteză la presiune foarte mare.

Am întrebat direct ISCIR despre această situație ce privește Azomureș. Constantin Gheorghe Dodenciu, Inspector –Șef ISCIR Sibiu ne-a precizat următoarele: „ISCIR respectă legislația în vigoare. Odată ce primim toată documentația necesară, cu dovada încercărilor, cu tot, verificăm și, dacă totul este în regulă, avizăm. Sunt revizii programate la Amoniac 3 și Amoniac 4. Din punctul nostru de vedere, nu este nicio problemă, fabrica își face treaba sa, noi pe a noastră. La o adică, combinatul poate porni și așa (fără avizele ISCIR –n.r), dar o face pe propria răspundere”.

Economedia.ro a trimis o solicitare și la sediul central al ISCIR, în vederea clarificării situației autorizării Azomureș, însă până la această dată nu am primit un răspuns, la mai mult de o săptămână de la transmiterea întrebărilor.

Azomureș are o capacitate de producție de 1,3 milioane de tone anual de îngrășăminte, pentru producția cărora consumă 700 de milioane de metri cubi de gaz.

Îngrămintele românești însemnau, până acum câțiva ani, InterAgro și Azomureș. Combinatele din grupul InterAgro (Donau Chem, Amurco Bacău, Amonil Slobozia, Nitroporos Făgăraș, Ga Pro Chemicals Săvineşti şi Viromet Victoria), care acum sunt închise și în curs de vânzare de către lichidator, consumau, la capacitate, circa 2,7 milioane de metri cubi de gaze anual. Azomureș plus InterAgro, cu 3,5 miliarde de metri cubi consum anual reprezentau, de departe, cel mai mare consummator de gaze din România, peste toată populația. Acum însă, nu mai este cazul, fiind toate închise, motiv pentru care consumul țării de gaze este cel mai mic din ultimii 30 de ani, după cum a anunțat Petrom recent. Pe medie, acum consumăm intern circa 9 miliarde de metri cubi de gaze anual. Acum 15 ani, spre exemplu, consumam dublu, adică 18 miliarde de metri cubi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nu știu de celelalte combinate, dar cel din Bacău a fost construit în 1974!!!, cât de sigură mai poate fi această instalație? Sincer îmi ajunge cât amoniac am respirat, din punctul meu de vedere … să ajungă la fier vechi! (Prin “grija deosebită” a proprietarului, ne-am pricopsit și cu un munte din fosgips radioactiv, ca o dovadă că este foarte interesat de siguranța noastră!!!).

  2. Povesti nemuritoare! Nu trebuie să producem că să cumpărăm de la alții. Avize, aprobări….povesti. De ce au închis Oltchimul? Era pe profit atunci când ne-au obligat să-l închidem. Asta este Uniunea Europeană fraților!!! Trebuie să devenim masă de consum pentru alții.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.