„Băiatul deștept” al sistemelor de securitate revine în joc. Garda de Mediu cumpără scanere mobile cu raze X pentru verificarea camioanelor și containelor suspecte de la „inventatorul scanerului de avioane”, Mircea Tudor

Mircea Tudor Foto: Omul de afaceri Mircea Tudor / Sursa: Captură video Youtube

Consorțiul format din companiile Mircea Tudor Scan Tech AG (înregistrată în Elveția) și MB Telecom Ltd, firme controlate de investitorul Mircea Tudor, un abonat al contractelor cu statul pentru livrarea de sisteme de securitate, va livra 8 scanere mobile cu raze X de 18,7 milioane lei Gărzii de Mediu, în urma câștigării unei licitații în acest sens. Dispozitivele vor veni în 18 luni și vor fi folosite pentru scanarea camioanelor și containerelor considerate suspecte de către comisarii Mediului. Achiziția este făcută cu bani accesați din PNRR.

„Achiziția celor 8 sisteme de scanare mobile ce permit scanarea camioanelor și a containerelor transportate suspecte (Sistem de scanare mobil cu raze X – 1 buc și Spectrometru portabil XRF – 7 buc)  constă în creșterea eficienței activităților specifice de inspecție și control desfășurate de comisarii Garzii Naționale de Mediu și vor reuși să mărească gradul de trasabilitate a deșeurilor, să asigure o vizibilitate sporită în traseul real al transporturilor de deșeuri și, implicit, reducerea cantităților de deșeuri transportate ilicit și/sau abandonate în natură, reducându-se astfel în mod direct impactul negativ al deșeurilor asupra mediului și sănătății populației”, a fundamentat Garda de Mediu achiziția.

MB Telecom Ltd, o firmă înființată în 1994, a încheiat anul 2022 cu afaceri de 16,8 milioane de lei, în creștere cu 54%, și profit de 789.813 lei, în creștere cu 130%. Numărul de angajați este 61 de persoane.

Mircea Tudor este un om de afaceri român considerat inventatorul scanerului pentru avioane. În ultimii 15 ani, el a câștigat licitații de sute de milioane de lei cu Ministerul Transporturilor, Ministerul de Interne, Poliţia de frontieră şi SRI pentru livrarea de scanere și echipamente pentru instituții abilitate să efectueze astfel de activități și pentru infrastructuri critice ale României.

În 2016 DNA l-a inculpat pe Mircea Tudor pentru evaziune fiscală şi cumpărare de influenţă. În plus, Tudor a fost nevoit să achite o cauţiune de 1 milion de lei ca să fie anchetat în stare de libertate.

Potrivit DNA, între 2010 și 2011, patronul firmei MB Telecom Mircea Tudor i-ar fi dat 1,5 milioane de euro unui avocat din Alexandria, Liviu Ardeiaş, pentru ca acesta să intervină pe lângă funcţionari de la Autoritatea Vămilor astfel încât firma lui să obţină contacte de securizare a frontierelor. Compania lui Mircea Tudor a încheiat în acea perioadă contracte cu Autoritatea Vămilor în valoare de 79 de milioane de lei. Clasarea a fost dispusă doi ani mai târziu de procurorul George Adrian Matei, anchetatorul din dosarul angajărilor fictive al lui Liviu Dragnea.

În 2019, Tudor revine în domeniul achizițiilor cu statul câştigând un contract de 1,6 milioane euro pentru „servicii de întreţinere şi reparaţii pentru echipamentele de control cu raze X tip Rapiscan şi Vidisco din dotarea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, servicii de înlocuire a imaginilor virtuale din biblioteca TIP, servicii de relocare pentru echipamentele cu raze X tip Rapiscan 620DV, 627DV și asigurarea pieselor de schimb necesare efectuării reparațiilor”, după cum a scris G4Media AICI.

Mircea Tudor este „nașul, prietenul și vecinui” fostului procuror general interimar Bogdan Licu, pe care l-a și împrumutat cu 300.000 de euro, potrivit declaraţiilor lui Mircea Tudor pentru jurnalistul Daniel Befu. Mai mult, omul de afaceri l-a împrumutat pe procurorul Licu cu 300.000 de euro, potrivit declaraţiilor de avere ale magistratului. Cu aceşti bani, Licu şi-a cumpărat un apartament în ansamblul rezidenţial Central Park de lângă Circ (dezvoltat de Niro Investment), pe care îl închiria cu 18.000 de euro pe an, potrivit declaraţiilor de avere.

Foto: Omul de afaceri Mircea Tudor / Sursa: Captură video Youtube

Comentarii

  1. Așa , și care e problema? De ce ghilimele la inventatorul scanerului ? De ce atâtea insinuări ? Nu e pe placul vostru ? Procurorul Matei a fost bun in cazul Dragnea și nu e bun in cazul Tudor? De unde doreați să fie cumpărate scanerele , din China ?
    Poate mă lămuriți cum se aplică in acest caz principiul vaselor comunicante .
    In rest , numai de bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *