Bâlbe la nivel înalt pe PNRR. Premierul Ciucă a anunțat în martie că sunt îndeplinite toate cele 24 de ținte, dar un document oficial al guvernului din luna mai arată că doar 22 de ținte au fost atinse

PNRR Planul National Rezilienta Relansare Recovery sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

România e într-o cursă contra-cronometru pentru depunerea primei cereri de rambursare la Comisia Europeană pentru fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar pentru a primi banii trebuie să atingă primele 24 de ținte asumate. În interiorul guvernului au apărut poziții diferite față de stadiul proiectelor.

Astfel, premierul Nicolae Ciucă a anunțat încă din 31 martie, printr-o postare pe Facebook, că România ar fi atins toate cele 24 de ținte și jaloane: ”toate cele 24 de ținte și jaloane din Planul National de Redresare si Rezilienta asumate pentru primul trimestru al acestui an sunt îndeplinite din perspectiva responsabilității Guvernului. A fost un efort de echipă. Mulțumesc tuturor celor implicați!

Doar că un document oficial guvernamental, Programul de Convergență 2022-2025, adoptat de guvern în 4 mai, contrazice versiunea premierului Ciucă și arată că doar 22 de ținte au fost atinse.

”Comisia Europeană a efectuat prima misiune oficială pentru monitorizarea jaloanelor și țintelor asumate de România în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cadrul căruia MIPE, împreună cu coordonatorii de reforme și investiții, au prezentat stadiul îndeplinirii obiectivelor, atât pentru anul 2021, cât și pentru primele două trimestre din 2022. România are îndeplinite 22 din 24 de jaloane prevăzute în PNRR, iar celelalte două sunt în curs de îndeplinire la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, legate de cloud-ul guvernamental. În acest sens, în februarie 2022, a fost înființat Comitetul de monitorizare a PNRR, ca organism interinstituțional cu rol de consultare, de informare și dezbatere”, se arată în documentul oficial de pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

Prima rambursare a fondurilor cheltuite depinde de atingerea țintelor asumate de România. Țara noastră a avut o alocare inițială de 29,2 miliarde de euro prin PNRR, din care 14,2 miliarde granturi nerambursabile. România va primi însă cu 2 miliarde de euro mai puțin pentru că a avut în 2021 o performanță economică mai bună decât cea prognozată. (Foto: InquamPhotos / Octav Ganea)

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *