Ratele dobânzilor din Marea Britanie au fost majorate pentru a 12-a oară la rând, într-o nouă încercare a Băncii Angliei de a încetini creșterea prețurilor, scrie BBC.
Majorarea ratei de bază a băncii de la 4,25% la 4,5% înseamnă că ratele se află acum la cel mai ridicat nivel de la apogeul crizei financiare mondiale din octombrie 2008, când mai multe bănci s-au prăbușit, în urmă cu aproape 15 ani.
Această majorare este posibil să pună și mai multă presiune asupra multor gospodării care se luptă cu costul vieții.
Aceasta va însemna rate ipotecare mai mari pentru unii proprietari de locuințe, în timp ce persoanele care caută împrumuturi se vor confrunta cu costuri mai mari de împrumut. Cu toate acestea, ratele ridicate ale dobânzilor pot fi în avantajul celor care economisesc.
Șapte din cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară al Băncii Angliei au votat pentru creșterea ratei dobânzii de bază de la 4,25% la 4,5%.
Aceștia au declarat că au existat “surprize repetate cu privire la rezistența cererii” și că inflația a fost mai puternică decât se aștepta, deoarece prețurile alimentelor și ale altor bunuri au fost mai mari.
Ceilalți doi membri ai comitetului au dorit să mențină ratele neschimbate, spunând că se așteaptă deja ca inflația să scadă considerabil în acest an.
Aceștia au mai spus că o mare parte din impactul creșterii ratelor nu s-a resimțit încă în economie. Banca estimează că aproximativ o treime din impactul majorării ratelor a fost transmis în economie.
Pe de altă parte, economia britanică va evita recesiunea în acest an, potrivit Băncii Angliei
Schimbarea perspectivelor economiei contrastează puternic cu previziunile Băncii din noiembrie anul trecut, când a afirmat că Marea Britanie va intra în cea mai lungă recesiune din istoria sa, care va dura doi ani.
Ulterior, aceasta și-a modificat prognoza în februarie, când a prezis o recesiune care va dura mai mult de un an.
Economia britanică a crescut cu 0,1% în ultimele trei luni ale anului 2022.
Comitetul de politică monetară al băncii (MPC) a declarat joi că este “probabil ca creșterea să fi fost în general stabilă în jurul sfârșitului anului” și “se așteaptă acum să crească ușor în al doilea trimestru, comparativ cu declinul de 0,4%” prognozat anterior.
Acesta estimează că, atunci când efectele acțiunilor sindicale și ale sărbătorii suplimentare pentru încoronarea regelui Carol sunt eliminate, economia va fi crescut cu 0,2% în primele trei luni ale anului, precum și între aprilie și iunie.
Banca a declarat că acest lucru este “semnificativ mai puternic” decât se aștepta față de ultima dată când și-a făcut predicțiile în februarie.