Banca Angliei majorează rata dobânzii la 5%, la cel mai înalt nivel din 2008 încoace

Bank of England, banca angliei Banca Angliei / Sursa foto: Bank of England

Banca Angliei a majorat rata de bază la 5% – de la 4,5% la 5%, o creștere  mai mare decât se așteptau majoritatea analiștilor, informează BBC. Ultima dată când rata de bază a fost de 5% sau mai mare a fost în 2008.

Ratele mai mari ale dobânzilor au ca scop reducerea inflației, prin faptul că deținătorii de credite ipotecare au mai puține resurse pentru a cheltui. Este pentru a 13-a oară consecutiv când, atunci când a decis dacă să modifice rata, banca a ales să o crească. Șapte dintre cei nouă membri ai comitetului au votat pentru rata de 5% – doi au dorit să nu se facă nicio schimbare.

Cifrele de ieri au arătat că inflația – rata de creștere a prețurilor – s-a menținut la 8,7% în luna mai.
Dar guvernatorul Băncii Angliei a declarat că se așteaptă ca inflația să scadă “semnificativ” în acest an.
“Am majorat ratele la 5% ca urmare a datelor recente care au arătat că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a reduce inflația. Economia merge mai bine decât se aștepta, dar inflația este încă prea mare și trebuie să ne ocupăm de ea”, a declarat Andrew Bailey.

“Știm că este greu – multe persoane cu credite ipotecare sau împrumuturi vor fi îngrijorate, în mod normal, de ceea ce înseamnă acest lucru pentru ele. Dar dacă nu creștem ratele acum, ar putea fi mai rău mai târziu”, a transmis guvernatorul Băncii Angliei.

Banca Angliei / Sursa foto: Bank of England

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *