Banca Centrală a Cehiei a majorat rata dobânzii mai mult decât estimau economiştii, în urma accelerării inflaţiei şi a înăspririi pieţei forţei de muncă, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Poloniei a majorat dobânda de referinţă cu 75 de puncte de bază, până la 5,75%, în timp ce economiştii se aşteptau la o creştere cu 50 de puncte de bază. Este cel mai ridicat nivel al dobânzii din 1999. De asemenea, oficialii cehi au anunţat că la viitoarele reuniuni ar putea continua înăsprirea politicii monetare.
Din iunie 2021, Banca Centrală a Cehiei a demarat majorarea dobânzii, pe măsură ce a crescut inflaţia, care a redus încrederea consumatorilor şi a companiilor.
În martie, rata inflaţiei în Cehia a urcat la 12,7%, iar Banca Centrală se aşteaptă la un vârf de 15% în iunie, urmată de o scădere până în trimestrul trei din 2023, când ar urma să ajungă la ţinta de 2% plus/minus un punct procentual.
Guvernatorul Băncii Cehiei, Jiri Rusnok, a declarat că instituţia trebuie să acţioneze şi ar putea fi nevoită să ia măsuri suplimentare pentru a contracara inflaţia.
“Dacă vrem să influenţăm aşteptările inflaţioniste, care sunt sub o presiune imensă, nu putem renunţa la noi majorări ale dobânzii”, a apreciat oficialul.
De asemenea, Banca Cehiei a înrăutăţit estimările pentru acest an, aşteptând acum un avans al economiei de doar 0,8%, faţă de 3% previzionat anterior.