Banca centrală a Poloniei a majorat dobânda cheie pentru a treia oară în trei luni, cu 0,5 puncte procentuale, la 1,75%, din cauza celei mai ridicate inflaţii din ultimele două decenii.
Lipsa forţei de muncă şi redresarea puternică a economiei după declinul provocat de pandemia de Covid-19 s-au combinat cu factori externi cum ar fi perturbările din lanţurile de aprovizionare şi creşterea costului energiei, pentru a provoca în Europa Centrală şi de Est unele dintre cele mai mari rate ale inflaţiei din Europa, sporind presiunile asupra băncilor centrale, transmite agenția Reuters, citată de news.ro.
”Analiza consiliului referitoare la amploarea înăspririi politicii monetare necesare (…) va lua în considerare informaţiile care vor veni, referitoare la inflaţie şi creşterea economică, inclusiv situaţia de pe piaţa muncii”, a anunţat banca centrală într-un comunicat.
Analişti se aşteaptă ca majorările de dobânzi să continue în lunile următoare.
”Ciclul înăspririi politicii va continua pe parcursul primului trimestru al anului viitor, considerăm că consiliul de politică monetară va creşte dobânzilor la cel puţin 3%”, a spus Jakub Rybacki, analist la Institutul Polonez pentru Economie.
Banca Naţională a Poloniei a majorat rata principală a dobânzii cu 0,75 puncte procentuale în noiembrie, peste aşteptări, dar a fost criticată de unii analişti că a început să crească dobânzile mai tîrziu decât alte bănci centrale.
Banca Naţională a Cehiei a fost cea mai agresivă din Europa Centrală, mărind dobânzile începând din iunie, inclusiv cu 1,25 puncte procentuale în noiembrie, cea mai mare majorare începând din 1997.
În Ungaria, banca centrală a mărit dobânda la depozitele pe o săptămână la o licitaţie săptămânală de joi, aceasta fiind a cincea creştere în mai puţin de trei săptămâni.
Inflaţia din Polonia a atins 7,7% în noiembrie, potrivit unei estimări semnal a biroului de statistică, iar guvernul a anunţat ”un scut anti-inflaţie”, constând în reduceri de taxe şi susţinere financiară pentru persoanele vulnerabile.