Banca Centrală a Poloniei a majorat rata dobânzii de referință la 1,75%, pe fondul creșterii inflației la 7,7% în noiembrie

Redacția dec. 9, 2021 0 comentarii
Dobanda de interventie pexels.com

Consiliul de politică monetară polonez a majorat miercuri rata dobânzii de referință cu 50 de puncte de bază, până la 1,75% – cu un sfert de punct mai mult decât era înainte de pandemie. A treia creștere lunară consecutivă a venit la doar câteva zile după ce guvernatorul Adam Glapinski a spus că s-a răzgândit și nu mai vede accelerarea creșterii prețurilor ca fiind tranzitorie, scrie Bloomberg.

Deciziile „în următoarele luni vor continua să urmărească reducerea inflației la un nivel compatibil cu ținta de inflație a Băncii Naționale a Poloniei pe termen mediu”, a spus MPC într-un comunicat.

Inflația poloneză a atins un maxim de două decenii de 7,7% în noiembrie, de peste trei ori obiectivul pe termen mediu al băncii centrale de 2,5%. Amploarea înăspririi viitoare va depinde de noile date despre inflație și creștere economică, inclusiv de situația de pe piața muncii, a spus banca centrală.

Zlotul a pierdut teren după decizie și s-a tranzacționat cu 0,7% mai jos, la 4,6148 per euro, deoarece comercianții doreau o creștere mai rapidă pentru a extinde una dintre cele mai bune curse dintre monedele piețelor emergente. Băncile listate la Varșovia au scăzut și ele în urma anunțului, care a urmat două creșteri mai abrupte decât se aștepta.

Glapinski, care a rezistat apelurilor pentru cea mai mare parte a acestui an de a urma Republica Cehă și Ungaria în înăsprirea politicii monetare, a început în mod neașteptat să ridice ratele în octombrie, deoarece inflația a devenit o problemă politică fierbinte.

Guvernul a adoptat, de asemenea, săptămâna trecută un pachet de măsuri temporare menite să îmblânzească inflația și să compenseze polonezii mai săraci pentru creșterea prețurilor la combustibil și energie. A încurajat banca centrală să continue să majoreze dobânzile, în timp ce liderul principalului partid de opoziție, Donald Tusk, l-a criticat pe Glapinski pentru că a întârziat să ia măsuri contra creșterii costurilor.

Capacitatea de a restrânge prețurile poate determina dacă guvernatorul este capabil să câștige susținerea partidului de guvernământ pentru a rămâne pentru un al doilea mandat de șase ani.

Glapinski, al cărui mandat actual se încheie în iunie 2022, se așteaptă ca inflația să atingă un vârf în decembrie și a spus că nu va sacrifica șomajul record scăzut al Poloniei prin creșterea prea agresivă a ratelor.

În prezent, îngrijorarea este legată de pandemia persistentă și de potențialul acesteia de a submina creșterea economică, un factor principal al reticenței băncii centrale de a înăspri politica mai devreme. Guvernul a reimpus unele restricții de distanțare socială, dar a renunțat la o blocare mai strictă, precum cea adoptată Austria.

„Este puțin probabil ca acesta să fie sfârșitul ciclului de înăsprire”, a spus Jakub Rybacki, economist la Institutul Economic Polonez. „Ne așteptăm ca ratele dobânzilor să crească la cel puțin 3% până la sfârșitul anului 2022 – ratele reale ale dobânzilor sunt încă scăzute în comparație cu restul Uniunii Europene.”

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.