Banca Centrală a Poloniei: Rata inflaţiei ar putea continua să crească în 2023

Inflatie

Rata inflaţiei în Polonia ar putea continua să crească în 2023, a declarat Przemyslaw Litwiniuk, membru al Comitetului de politică monetară al băncii centrale, avertizând că subvenţiile acordate recent de Guvern se vor adăuga presiunilor inflaţioniste, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Săptămâna aceasta, Executivul polonez a anunţat că va acorda gospodăriilor o plată unică de 3.000 de zloţi (646 de dolari) pentru a le ajuta să facă faţă creşterii preţului cărbunelui, în contextul exploziei preţurilor la energie provocată în principal de războiul din Ucraina. Costurile programului sunt estimate la 11,5 miliarde de zloţi.

Conform previziunilor Băncii Centrale a Poloniei, inflaţia va atinge nivelul de vârf de 18,8% în primul trimestru din 2023. Cele mai recente date ale Oficiului de Statistică arată că în iunie rata inflaţiei s-a situat la 15,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani.

„Guvernul nu a reuşit să realizeze o aprovizionare adecvată în ceea ce priveşte energia ş preţul acesteia, şi din păcate inflaţia ar putea creşte în 2023″, a declarat Litwiniuk la postul privat de televiziune TVN24.

Polonia se bazează pe cărbune pentru aproximativ 80% din producţia de electricitate. Deşi este cel mai mare producător de cărbune din Uniunea Europeană, Polonia a importat peste opt milioane de tone de cărbune din Rusia în 2021 şi în acest an se îndreaptă spre un deficit de până la 11 milioane de tone, ca urmare a diminuării producţiei locale.

Luna aceasta, autorităţile de la Varşovia au introdus subvenţii concepute să menţină preţurile, pentru micii cumpărători, la nivelul celor de anul trecut, însă retailerii sunt reticenţi să participe la sistemul conceput de guvern pentru că plăţile nu acoperă explozia preţurilor pe piaţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *