Banca centrală a Rusiei estimează că preţul mediu al petrolului rusesc va fi ușor mai ridicat în următorii doi ani

petrol 1 Sursa foto: Pixabay

Banca centrală a Rusiei a estimat joi că preţul petrolului emblematic al ţării, Urals, va fi în medie de 55 de dolari pe baril în 2023-2025 şi că preţul mediu al petrolului rusesc va fi în general uşor mai ridicat, ca urmare a sortimentelor mai scumpe, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Acest preţ este sub pragul de preţ de 60 de dolari pe baril impus de Occident petrolului rus din cauza acţiunilor Moscovei în Ucraina, în timp ce preţul de rentabilitate al Urals este presupus la 70,1 dolari pe baril pentru bugetul rus în acest an.

Preţul petrolului rusesc joacă un rol-cheie în veniturile statului şi este urmărit îndeaproape deoarece bugetul federal al ţării a înregistrat un deficit de 3.400 miliarde de ruble (44 miliarde de dolari) în primele patru luni ale acestui an.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

”Preţul petrolului Urals pentru 2023–2025 a rămas neschimbat la 55 de dolari pe baril. În acelaşi timp, preţul real de export al petrolului rus va fi uşor mai mare, ţinând cont de preţurile mai mari pentru alte baze de aprovizionare”, a spus banca centrală în raportul de politică monetară publicat joi.

Nu a oferit o prognoză precisă pentru preţul mediu al petrolului rusesc.

În afară de Urals, Rusia furnizează şi sortimentele de petrol Siberian Light, ESPO, Sokol, ARCO şi alte tipuri de petrol pentru export.

Banca a mai spus că diferenţa dintre Urals şi Brent- preţul ţiţeiului uşor, fizic, din Marea Nordului – s-a redus la 25 de dolari pe baril până în aprilie, de la 34 de dolari în ianuarie-februarie.

Ministrul de Finanţe Anton Siluanov a spus în repetate rânduri că deficitul bugetar al Rusiei în acest an nu va fi mai mare de 2% din PIB, deşi majoritatea analiştilor nu sunt de acord.

Fondul Monetar Internaţional se numără printre cei care se aşteaptă ca Rusia să înregistreze un deficit bugetar mult mai mare în acest an.

Siluanov a declarat recent că veniturile din petrol şi gaze – în scădere cu 52,3% în primele patru luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor recente – ar fi esenţiale pentru ca Rusia să atingă ţinta de deficit de 2% din PIB.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: