Banca centrală a Rusiei organizează o ședință surpriză, în fața prăbușirii rublei

G4Media aug. 14, 2023 2 comentarii
banca centrala a rusiei, rusia, moscova, rubla, ruble, economie, inflatie, sanctiuni occidentale

Banca centrală a Rusiei (BCR) a anunțat luni că va organiza marți o reuniune surpriză pentru a discuta despre rata dobânzii cheie, în contextul în care rubla a scăzut la cel mai redus nivel față de euro și dolar din martie 2022, imediat după asaltul rusesc asupra Ucrainei, transmite Le Figaro.

„Marți, 15 august 2023, va avea loc o ședință a Consiliului de administrație al Băncii Rusiei pentru a analiza problema nivelului dobânzii cheie”, a precizat BCR într-un comunicat.

Rubla rusească s-a depreciat luni, trecând de pragul de 100 de ruble pentru un dolar pentru prima dată în ultimele 17 luni, pe fondul cererii solide de valută şi diminuării balanţei comerciale a Rusiei, transmite Reuters, citată de Agerpres.

În jurul orei 7:24 GMT, rubla s-a depreciat cu 1,4% în raport cu dolarul până la un curs de 100,84 ruble pentru un dolar, depăşind pragul de 100 de unităţi pentru un dolar pentru prima dată după data de 23 martie 2022. De asemenea, moneda rusească s-a depreciat cu 1,5% până la 110,44 ruble pentru un euro, de asemenea cel mai slab curs din ultimele 17 luni, şi cu 1,3% în raport cu yuanul până la 13,87 ruble pentru un yuan chinez.

Rubla rusească a trecut printr-o perioadă turbulentă după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie 2022, atingând un minim istoric de 120 ruble pentru un dolar în luna martie a anului trecut, pentru ca la câteva luni mai târziu să revină până la cel mai bun curs din ultimii şapte ani, graţie unor restricţii asupra mişcărilor de capital şi creşterii veniturilor din exporturi.

Banca Centrală a Rusiei a dat vina pe recenta depreciere a rublei pe diminuarea veniturilor din export şi revenirea importurilor, însă un consilier de la Kremlin a dat luni vina pe politica monetară a Băncii Rusiei, un semn de dezacord între autorităţile ruseşti.

Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Comentarii

  1. Sa adopte Euro ! Rezolvam toate ecuatiile. Schelalaie America dupa … Astia n-au invatat de la Sun Tzu nimic … “Dusmanul dusmanului meu prieten imi este!” .

    Oricum, planul SUA a fost sa puna EU pe butuci, nu Rusia … Rusia e doar un field test pt. Spalarea de Bani Anti-Democratica ! Hegemonia Schwarzenegger. Baga Lockheed la vena.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *