Banca Centrală a Spaniei cere creditorilor să monitorizeze riscurile de credit și să nu renunțe la provizioane, în contextul războiului din Ucraina

ocean credit Sursa foto: Ocean Credit

Banca Centrală a Spaniei le-a cerut creditorilor să monitorizeze adecvat riscurile de credit ale unora dintre clienţii lor cei mai expuşi la impactul economic al invadării Ucrainei de către Rusia şi a solicitat instituţiilor financiare să nu renunţe la provizioane, ţinând cont de incertitudinile actuale, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„În contextul noului şoc, va trebui să monitorizăm cu atenţie efectele crizei asupra instituţiilor şi a celor care au luat împrumuturi”, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei, Pablo Hernandez de Cos, la prezentarea raportului de supervizare al instituţiei.

El a apreciat că băncile trebuie să menţină un grad ridicat de prudenţă, „cu recunoaşterea adecvată şi timpurie a riscurilor asociate, pentru a prezerva încrederea în sectorul bancar şi a facilita continuarea fluxului de creditare către economie”.

Marţi, Banca Centrală a Spaniei a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei în 2022 şi 2023.

Adjunctul guvernatorului, Margarita Delgado, a declarat că “este important ca băncile să nu renunţe la provizioane, până când nu se atenuează incertitudinile”.

Deşi creditorii spanioli au o expunere redusă la Rusia, estimată de Banca Centrală a Spaniei la puţin peste 700 de milioane de euro, ei se tem de impactul indirect al preţurilor ridicate la energie asupra unora din clienţii lor.

De asemenea, analiştii au avertizat că acest conflict ar putea întârzia majorarea dobânzilor, iar Delgado a declarat: „Este dificil să stabilim un scenariu clar privind evoluţia dobânzilor”.

Oficialul nu crede că vor avea loc fuziuni în sectorul bancar spaniol, dar a apreciat că sunt şanse ridicate pentru tranzacţii transfrontaliere în Europa. Numărul băncilor spaniole importante a scăzut semnificativ, la 10, de la 55 înaintea crizei din 2008.

În pofida creşterii semnificative a preţurilor locuinţelor în 2021, guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei nu vede dovezi ale “supraîncălzirii sectorului imobiliar al ţării”, dar a dat asigurări că vor fi monitorizate atent evoluţiile din acest domeniu. Indicele preţurilor locuinţelor în Spania a urcat cu 6,4% în trimestrul patru din 2021, cel mai semnificativ avans din 2019.

Sursa foto: Ocean Credit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *