Banca Centrală a Turciei a decis joi să majoreze dobânda de politică monetară mai mult decât estimau analiştii, un semn că oficialii adoptă măsuri mai agresive pentru reducerea inflaţiei, care este la aproape 59%, transmit DPA şi Reuters, scrie Agerpres.
La cea de-a patra şedinţă de politică monetară prezidată de noul guvernator Hafize Gaye Erkan, Banca Centrală a Turciei a decis să majoreze dobânda de referinţă de la 25% până la 30%. Majoritatea economiştilor estimau o majorare până la 27,5%.
Politica Banca Centrală a Turciei “va fi întărită suplimentar, cât de mult va fi necesar, într-un mod treptat şi în timp util, până la o îmbunătăţire semnificativă a perspectivelor inflaţioniste”, a informat instituţia într-un comunicat. Analiştii se aşteaptă ca până la finalul anului dobânda să ajungă la 35%.
A patra majorare în tot atâtea luni “nu va fi probabil suficientă să-i convingă pe investitori că inflaţia va fi adusă sub control. Ne aşteptăm la noi majorări ale dobânzilor înainte de finalul anului”, a apreciat James Wilson, analist la ING.
În ultimii doi ani, lira s-a depreciat cu aproape 70%, după ce preşedintele Tayyip Erdogan a demis patru guvernatori la Banca Centrală a Turciei în patru ani, a făcut presiuni pentru reducerea dobânzii, în pofida inflaţiei ridicate, care a depăşit 85% anul trecut.
În august, rata inflaţiei a fost aproape de 59%, iar autorităţile se aşteaptă să ajungă la 65% până la finalul anului, în pofida politicii monetare agresive.