Banca centrală a Turciei a majorat joi rata dobânzii cheie de la 30% la 35%, în încercarea de a ține în frâu inflația, transmite CNBC.
Măsura a fost în conformitate cu așteptările economiștilor chestionați de Reuters.
Banca centrală a declarat că majorările de prețuri au fost mai puternice decât se așteptau în al treilea trimestru și că este necesară o înăsprire monetară pentru a ancora așteptările inflaționiste și pentru a “controla deteriorarea comportamentului de stabilire a prețurilor”.
Acesta a precizat că efectele de impact ale modificărilor fiscale, ale creșterii salariilor și ale ratelor de schimb au fost “în mare parte finalizate”.
“Înăsprirea monetară va fi întărită în continuare, atât cât este necesar, în timp util și treptat, până când se va obține o îmbunătățire semnificativă a perspectivelor inflației”, a precizat banca într-un comunicat.
Decizia privind rata dobânzii urmează unei creșteri de 500 de puncte de bază în septembrie, în timp ce banca centrală continuă să se îndepărteze de o lungă perioadă de politică monetară neortodoxă, în timpul căreia ratele au fost reduse chiar și în timp ce inflația a crescut vertiginos.
Întoarcerea a început în iunie, când președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan – care a fost vârful de lance al acestei poziții politice controversate – l-a numit pe fostul bancher de pe Wall Street Hafize Gaye Erkan în funcția de guvernator al băncii centrale.
De atunci, rata dobânzii cheie a fost ridicată de la 8,5%, iar economiștii susțin că trebuie să meargă mai departe.
Economia Turciei a fost afectată pe mai multe fronturi în ultimii ani. Conform previziunilor băncii centrale, inflația va ajunge la puțin peste 60% până la sfârșitul anului 2023, în timp ce lira turcească s-a prăbușit, ceea ce a dus la scumpirea importurilor.