PREMIERĂ. Două „cârtițe” TBM vor fora tunelul de la Poiana pe Autostrada A1 Sibiu – Pitești/ WeBuild primește autorizația până la finalul anului (secretar de stat la Transporturi)

tunel poiana autostrada sibiu pitesti

Tunelul de la Poiana, cel mai lung tunel proiectat pe Autostrada A1 Sibiu – Pitești, va fi forat cu două utilaje TBM, nu cu metoda austriacă NATM (New Austrian Tunnel Method), a anunțat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu. Oficialul spune că Autorizația de Construire pentru tunelul de 1.700 de metri va fi emisă până la sfârșitul anului, iar constructorul lotului 3, WeBuild (Italia), a solicitat modificarea soluției tehnice, trecerea de la NATM, așa cum lucrează PORR la Tunelul Curtea de Argeș (lotul 4), la forajul cu TBM. Lotul 3 Tigveni – Cornetu are 37 de kilometri, iar durata de execuție este de 45 luni.

„CNAIR a depus documentația pentru Autorizația de Construire la Ministerul Transporturilor de aproximativ o săptămână. Direcția de Autorizări a solicitat câteva clarificări, au fost depuse și clarificările, iar săptămâna viitoare sper să avem și Autorizația pentru un sector important din Lotul 3, sector care cuprinde și cel mai lung tunel de pe A1 Sibiu – Pitești. Am discutat cu constructorul, este pregătit să intre cu utilajele pe acel lot, partea cea mai grea și cea mai costisitoare este tunelul de 1,7 kilometri. Constructorul a solicitat schimbarea soluției tehnice și o să vină cu două utilaje tip TBM pentru cele două fire (n.r căi) de tunel. Au amenajat drumul până la portalul de intrare pentru tunel. Dacă le dăm autorizația, ei sunt mobilizați și încep lucrul la cel mai lung tunel de pe A1 Sibiu – Pitești.”, a explicat Scrioșteanu la podcast-ul „Drumuri cu prioritate”.

Contractul de 5,3 miliarde lei pentru Lotul 3 Tigveni – Cornetu (37 km) a fost semnat în august 2022, cu asocierea WeBuild (Italia) – Tancrad (România), iar ordinul pentru începerea proiectării s-a dat în februarie 2023, durata de 12 luni pentru Proiect Tehnic fiind cu mult depășită. Durata de execuție de 45 de luni va fi calculată de la momentul Ordinului pentru Începerea Lucrărilor (OIL). Este cel mai mare contract de execuție semnat pentru un lot de autostradă din România. WeBuild a licitat, dar nu a câștigat contractul pentru „Lotul Meseș” de pe Autostrada Transilvania, lotul cu tunel de aproape 3 kilometri. CNAIR a desemnat câștigător constructorul Makyol, dar WeBuild și MAPA au depus contestație la CNSC.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Pentru cel mai greu lot de pe A1 Sibiu – Pitești, lotul 2 Boița – Cornetu (30 km), asocierea de constructori turci Mapa – Cengiz lucrează doar în zona Boița, având Autorizație doar pe un kilometru din traseu. Dat fiind relieful foarte dificil, tunelul de la Câineni (1,5 km) va fi forat clasic, cu metoda NATM.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.