Banca Centrală Europeană anunță că împrumuturile companiilor din zona euro au încetinit în decembrie

BCE semn euro Frankfurt Sursa foto: Dreamstime

Creditarea companiilor din zona euro a încetinit semnificativ în decembrie, din cauza majorării dobânzilor şi a perspectivelor economice sumbre, arată datele unui studiu publicat vineri de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters, citat de Agerpres.

Împrumuturile acordate în decembrie companiilor au urcat cu 6,3%, după un avans de 8,3% în noiembrie, în timp ce creditele acordate gospodăriilor au crescut cu doar 3,8%, după o expansiune de 4,1%.

„Încetinirea semnificativă a împrumuturilor acordate sectorului privat în decembrie arată că majorarea dobânzilor de către BCE începe să aibă efectul dorit. Vedem acum reduceri importante ale creditării companiilor, care reprezintă un semn al recesiunii”, a apreciat economistul ING Bert Colijn.

Fluxul de împrumuturi către companii a fost negativ, la 16 miliarde de euro în decembrie, după un nivel de minus patru miliarde de euro în noiembrie.

În iulie, Banca Centrală Europeană a început majorarea dobânzilor, pentru a contracara inflaţia record, iar aceste evoluţii au descurajat împrumuturile de la bănci, care au crescut mai lent dobânzile la credite.

Anul trecut, creşterea creditării a fost robustă, chiar dacă băncile au înăsprit accesul la fonduri, ceea ce reflectă parţial nevoia crescută de lichidităţi a firmelor pentru a acoperi costurile ridicate cu energia.

Creşterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activităţii economice, a încetinit la 4,1% în decembrie, de la 4,8% în noiembrie, sub estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe o creştere de 4,6%.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *