Banca Centrală Europeană ar putea decide noi majorări ale dobânzii de referinţă după ședința din martie

Redacția mart. 2, 2023 0 comentarii
Christine Lagarde

Banca Centrală Europeană ar putea decide noi majorări ale dobânzii de referinţă după reuniunea de politică monetară din martie, în funcţie de datele primite, a afirmat joi preşedintele BCE, Christine Lagarde, la postul spaniol de televiziune Antena 3, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Începând din luna iulie a anului trecut, BCE a înăsprit drastic politica monetară, majorând dobânzile de referinţă de cinci ori, cu un total de trei puncte procentuale, o creştere fără precedent în istoria instituţiei. Obiectivul “gardienilor euro” este, în principal, acela de a frâna cererea consumatorilor, pentru a opri creşterile de preţuri.

“În acest moment, este posibil să continuăm pe această cale (după martie). Răspunsul real, onest este că va depinde de datele primite”, a declarat Lagarde.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat recent pentru Reuters că membrii Consiliului guvernatorilor BCE au încheiat şedinţa din 2 februarie cu sentimentul că vor fi cel puţin două noi majorări de dobândă, chiar dacă există în continuare divergenţe cu privire la amploarea lor şi la nivelul final al dobânzilor.

Instituţia de la Frankfurt a decis să majoreze dobânda de referinţă în zona euro cu 0,5%, până la 2,5%, şi a anunţat în mod clar că în martie va adopta o majorare similară, un semnal clar că intenţionează să menţină direcţia în lupta împotriva inflaţiei ridicate.

Sursele au precizat că decizia a fost una la care s-a ajuns rapid, în condiţiile în care doar o mică parte dintre gardienii euro au apreciat că este mult prea devreme să se angajeze pentru o majorare de dobândă cu 50 de puncte de bază în luna martie.

În schimb, în ceea ce priveşte reuniunea de politică monetară din 4 mai, unii decidenţi se aşteaptă la o posibilă majorare finală, cu 25 de puncte de bază, în timp ce alţii consideră că ar trebui să fie majorat costul creditului cu 50 de puncte de bază, ceea ce ar duce dobânda la depozite la 3,5%.

În 16 martie, BCE ar urma să publice noile informaţii privind rata inflaţiei în zona euro.

Conform datelor preliminare publicate joi de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut mai puţin decât se estima în februarie, iar inflaţia de bază a crescut, sporind presiunile asupra Băncii Centrale Europene de a ţine sub control o inflaţie care este de patru ori mai mare decât ţinta sa de 2%.

Rata anuală a inflaţiei în cele 20 de ţări din zona euro a încetinit la 8,5% în februarie, de la 8,6% luna precedentă. Cifra anunţată de Eurostat este sub estimările analiştilor, care mizau pe un nivel al preţurilor de 8,2%.

Este a patra lună consecutivă în care s-a raportat o încetinire a preţurilor în zona euro, după ce în octombrie se înregistrase un nivel record, de 10,6%.

În cele mai recente prognoze, BCE se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 6,3% în 2023 şi la 3,4% în 2024.

Sursa foto: Twitter / Lagarde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *