Banca Centrală Europeană ar putea menţine pentru o vreme actualul ritm al majorării dobânzilor, spune vicepreședintele BCE

BCE semn euro Frankfurt Sursa foto: Dreamstime

BCE ar putea majora dobânzile în ritmul actual pentru “o perioadă de timp” pentru a contracara inflaţia, a afirmat joi Luis de Guindos, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, într-un interviu acordat publicaţiei Le Monde, transmite Reuters.

Pentru a reduce inflaţia în zona euro, Banca Centrală Europeană a majorat săptămâna trecută dobânda de politică monetară la 2,5%, a patra creştere consecutivă.

“Nu avem alternativă, trebuie să acţionăm. Majorarea dobânzii de referinţă cu câte 50 de puncte de bază ar putea deveni în viitorul apropiat noua normă”, a declarat oficialul BCE.

Acesta a adăugat: “Dacă nu facem nimic, situaţia se va înrăutăţi deoarece inflaţia este unul din factorii care stau în spatele actualei recesiuni”.

Deciziile luate până acum de BCE au avut impact asupra inflaţiei, “dar încă trebuie să facem mai mult”, susţine vicepreşedintele Băncii Centrale Europene.

Săptămâna trecută, Consiliului guvernatorilor BCE a decis să majoreze costul creditului cu 0,50 %, după mai multe majorări de 0,75 %.

Louis de Guindos s-a declarat îngrijorat că pieţele ar putea subestima persistenţa inflaţiei şi ar putea considera politica fiscală ca fiind incompatibilă cu politica monetară. Băncile au un nivel solid al capitalului şi pot face faţă şocurilor, susţine oficialul BCE, adăugând că este mult mai îngrijorat de instituţiile non-bancare, în special de fondurile speculative, care au acumulat active riscante.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *