Banca Centrală Europeană va discuta în această săptămână posibilitatea de a majora ratele dobânzilor cu o jumătate de punct procentual

Logo BCE BCE / Twitter

Factorii de decizie ai Băncii Centrale Europene vor discuta în această săptămână posibilitatea de a majora ratele dobânzilor cu o jumătate de punct procentual, depășind așteptările majorității economiștilor, scrie Financial Times.

Euro a crescut cu peste 1% în raport cu dolarul, iar prețul obligațiunilor guvernamentale din zona euro a scăzut în urma informațiilor, raportate inițial de Reuters, potrivit cărora BCE ia în considerare posibilitatea de a majora rata dobânzii la depozite de la minus 0,5% la zero la votul de joi privind politica monetară. Banca centrală declarase în urma ultimei sale decizii, la începutul lunii iunie, că intenționează să majoreze ratele cu 25 de puncte procentuale.

Se așteaptă ca dezbaterea dintre cei 25 de membri ai consiliului guvernatorilor BCE, care va începe miercuri, să reflecte preocupările tot mai mari legate de faptul că aceștia sunt în urmă în ceea ce privește inflația, care a crescut la un nivel record pentru zona euro, de 8,6% în anul până în iunie.

Majorarea ar fi prima operată de banca centrală în mai bine de un deceniu și ar pune capăt unui experiment de opt ani cu rate negative. Ultima dată când BCE a majorat ratele cu 50 de puncte de bază a fost în iunie 2000.

BCE urmează să publice cel mai recent sondaj realizat după întâlnirea de joi, care va arăta probabil că așteptările privind inflația pe termen lung au crescut și mai mult peste ținta de 2%.

BCE / Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *