Banca Europeană de Investiții: Schimbările climatice și accesul la finanțare sunt percepute drept amenințări de întreprinderile românești

banca europeana de investitii bei foto eeas.europa.eu

Aproape 70 la sută dintre firmele românești spun că schimbările climatice au un impact negativ pentru afacerile lor, iar 15 la sută, adică mai mult decât dublul mediei UE, spun că se confruntă cu constrângeri de finanțare, arată Sondajului anual de investiții al Băncii Europene de Investiții.

Sondajul BEI a vizat peste 12 000 de întreprinderi din Uniunea Europeană și 800 de firme din SUA. În medie, firmele din România au ieșit din pandemie într-o formă relativ bună și au folosit criza ca pe o oportunitate de schimbare.

Principalele rezultate ale studiului:

• 69 % dintre firmele românești chestionate spun că schimbările climatice au un impact negativ.
• Utilizarea tehnologiilor avansate în afaceri a crescut semnificativ. Depășind media UE, aproape trei sferturi dintre firmele românești folosesc cel puțin o tehnologie digitală avansată.
• Costul energiei apare ca o preocupare cheie pentru firme, alături de incertitudine și de lipsa personalului calificat.
• Firmele românești și-au revenit după pandemia Covid-19 și majoritatea (55 %) preconizează că vor avea vânzări în 2022 peste cele din 2019.

Firmele românești au devenit mai digitale, au dezvoltat mai des produse noi și și-au scurtat lanțurile de aprovizionare. Acum folosesc tehnologii digitale avansate la fel de des ca în Statele Unite și UE, conform rezultatelor sondajului.

Pe de altă parte, accesul la finanțare este îngrijorător. Proporția firmelor românești care au declarat că se confruntă cu constrângeri de finanțare (15,2 %) depășește media UE (6,2 %) și este cel mai ridicat procent înregistrat până acum pentru România în seria Sondajului BEI.

„Mediul economic actual din România face ca investițiile publice și private în energie regenerabilă să fie extrem de rentabile. Sprijinul politic în Europa trebuie să se asigure că implementarea unor astfel de investiții nu durează prea mult, pentru a menține competitivitatea pe piața globală”, a declarat directorul departamentului economic al BEI, doamna Debora Revoltella.

„Utilizarea tuturor finanțărilor disponibile României, inclusiv a fondurilor UE din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, al Invest EU și al programelor operaționale 2021-2027 este esențială. Combinarea resurselor disponibile de granturi ale UE cu împrumuturi, capitaluri proprii, resurse proprii sau alte forme de instrumente financiare va fi crucială pentru a promova o economie mai ecologică în România și capacitatea acesteia de a se baza pe resurse energetice sigure și previzibile. Există, de asemenea, o mare nevoie ca firmele și autoritățile publice să abordeze lipsa de personal calificat și de finanțare necesare pentru tranziția ecologică”, a completat doamna Debora Revoltella.

Disponibilitatea personalului calificat

Patru din cinci firme românești chestionate au identificat disponibilitatea de personal calificat ca un obstacol în calea investițiilor. Lipsa de personal calificat a fost o problemă în special la firmele de producție industrială (87 %) și de infrastructură (81 %).

Schimbările climatice și criza energetică

Sondajul arată că 69 % dintre firmele din România raportează că evenimentele meteorologice le-au afectat negativ activitatea.

Aproape jumătate dintre firmele românești (49 %) au dezvoltat sau au investit deja în măsuri de consolidare a rezistenței la riscurile fizice cauzate de schimbările climatice. Această rată este substanțial mai mare decât media UE (33 %) și este în concordanță cu pierderile mai mari percepute din cauza evenimentelor climatice extreme.

Criza energetică a amplificat îngrijorările cu privire la creșterea prețurilor la energie, 90 % dintre firme menționând costurile energiei drept preocupare pentru investiții pe termen lung. Aproximativ 35 % dintre firmele din România au investit în îmbunătățirea eficienței energetice în ultimul an, aproape de media UE de 40 %.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *