Commerzbank a anunţat vineri o creştere neaşteptată de aproape 12% a profitului net în primul trimestru, în ciuda dificultăţilor economice din Germania, depăşind aşteptările analiştilor şi consolidându-şi poziţia într-un moment în care încearcă să evite o potenţială preluare din partea grupului italian UniCredit, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Profitul net raportat a fost de 834 milioane de euro, semnificativ peste estimarea medie de 698 milioane euro dintr-un sondaj realizat chiar de bancă. Rezultatul este cel mai mare profit trimestrial înregistrat de Commerzbank din 2011, depăşind şi nivelul de 747 milioane euro din aceeaşi perioadă a anului trecut.
Rezultatele solide vin înaintea adunării generale a acţionarilor de săptămâna viitoare, la care conducerea va cere sprijin pentru continuarea strategiei independente. CEO-ul Bettina Orlopp a declarat că aceste rezultate arată capacitatea băncii de a genera creştere chiar şi în perioade economice dificile.
UniCredit, care deţine aproape 10% din acţiunile băncii germane, este al doilea cel mai mare acţionar după statul german şi a făcut în ultimul an presiuni pentru o fuziune bancară pan-europeană.
Iniţiativa a fost întâmpinată cu rezerve atât din partea conducerii Commerzbank, cât şi a autorităţilor politice şi financiare din Germania.
”Ne concentrăm pe strategia noastră independentă”, a subliniat Orlopp în cadrul conferinţei cu analiştii.
Commerzbank a avertizat totodată că noile tarife comerciale impuse de SUA îngreunează accesul companiilor germane pe pieţele de export, în special cea americană.
Pe fondul stagnării economiei germane, banca centrală a avertizat asupra riscului unei recesiuni uşoare în 2025, care ar putea afecta profitabilitatea băncilor şi ar creşte riscul de neplată a creditelor.
În acest context tensionat, CEO-ul UniCredit, Andrea Orcel, a declarat că orice acţiune viitoare va fi amânată până după instalarea noului guvern german. Luna trecută, UniCredit a primit aprobarea autorităţilor antitrust germane pentru a-şi majora participaţia până aproape de 30%, după o undă verde similară din partea Băncii Centrale Europene la începutul acestui an.