Banco BPM, a treia cea mai mare bancă din Italia, a respins oficial, joi, oferta de preluare lansată de rivala sa mai mare, UniCredit, invocând faptul că preţul oferit este prea mic şi că acţionarii săi ar fi dezavantajaţi în cadrul entităţii combinate, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Oferta UniCredit, în valoare de 13 miliarde de euro (14,8 miliarde de dolari), începe luni şi este valabilă până pe 23 iunie. UniCredit are dreptul să se retragă din tranzacţie până pe 30 iunie.
”Ni se pare destul de ciudat că deja trei dintre condiţiile incluse de UniCredit în oferta sa nu au fost îndeplinite. Nu înţelegem de ce UniCredit nu îşi clarifică intenţiile, dacă intenţionează să renunţe la acele condiţii sau să retragă oferta”, a declarat preşedintele Banco BPM, Massimo Tononi, într-o conferinţă telefonică.
UniCredit a transmis că intenţionează să aştepte până la finalul perioadei de ofertă înainte de a lua o decizie finală.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Procesul este complicat şi de cerinţele impuse de guvernul italian pentru această tranzacţie, condiţii despre care UniCredit afirmă că ar putea avea un impact negativ şi ar face imposibilă luarea unei decizii finale.
UniCredit oferă 0,175 acţiuni noi pentru fiecare acţiune BPM, ceea ce, conform preţurilor de joi de pe piaţă, reprezintă un discount de 9% faţă de valoarea actuală a acţiunilor BPM. Deşi Banco BPM considera deja oferta ca fiind ostilă, consiliul de administraţie a transmis joi o recomandare oficială acţionarilor de a o respinge.
Banco BPM a subliniat că UniCredit nu oferă nicio primă şi că tranzacţia ar conferi acţionarilor BPM doar 14% din entitatea combinată, sub contribuţia estimată de 18% pe care BPM ar urma să o aibă la profitul până în 2027.
După ce a oprit două încercări anterioare de preluare, UniCredit a reluat în noiembrie ofensiva asupra Banco BPM, după ce banca apăruse ca posibil partener de fuziune pentru Monte dei Paschi di Siena.
Banco BPM a fost de multă vreme considerată o ţintă naturală pentru UniCredit, datorită rădăcinilor sale în regiunea bogată Lombardia, acolo unde UniCredit are o cotă de piaţă relativ redusă, în pofida statutului său de a doua cea mai mare bancă din Italia.