Banca Mondială avertizează că economia mondială ar putea intra ușor în recesiune în 2023

recesiune Sursă foto: Pixabay

Banca Mondială și-a redus marți previziunile de creștere economică pentru 2023, ajungând la niveluri care se află în pragul recesiunii pentru multe țări, în condițiile în care impactul majorării ratelor de dobândă ale băncilor centrale se intensifică, războiul Rusiei din Ucraina continuă, iar marile motoare economice ale lumii se clatină, scrie Reuters.

Banca se așteaptă acum la o creștere a PIB-ului mondial de 1,7% în 2023 – cel mai lent ritm în afara recesiunilor din 2009 și 2020 din ultimele aproape trei decenii. În precedentul său raport privind perspectivele economice globale, din iunie 2022, banca prognozase pentru 2023 o creștere globală de 3,0% în 2023

Banca a declarat că încetinirile majore din economiile avansate, inclusiv reducerile puternice ale previziunilor sale la 0,5% atât pentru Statele Unite, cât și pentru zona euro, ar putea prefigura o nouă recesiune globală la mai puțin de trei ani de la ultima.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Având în vedere condițiile economice fragile, orice nouă evoluție nefavorabilă – cum ar fi o inflație mai mare decât se aștepta, creșteri bruște ale ratelor dobânzilor pentru a o limita, o reapariție a pandemiei COVID-19 sau o escaladare a tensiunilor geopolitice – ar putea împinge economia mondială în recesiune”, a afirmat banca într-o declarație care însoțește raportul.

Perspectivele sumbre vor fi deosebit de dificile pentru economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare, a declarat Banca Mondială, deoarece acestea se luptă cu o povară grea a datoriilor, cu monede slabe și cu o creștere slabă a veniturilor, precum și cu încetinirea investițiilor în afaceri, care sunt acum prognozate la o rată de creștere anuală de 3,5% în următorii doi ani – mai puțin de jumătate din ritmul din ultimele două decenii.

În 2022, creșterea economiei Chinei s-a prăbușit la 2,7%, al doilea cel mai lent ritm de la mijlocul anilor 1970 după 2020, în condițiile în care restricțiile zero-COVID, turbulențele de pe piața imobiliară și seceta au afectat consumul, producția și investițiile, se arată în raportul Băncii Mondiale. Acesta a prezis o revenire la 4,3% pentru 2023, dar acest procent este cu 0,9 puncte procentuale sub prognoza din iunie, din cauza severității întreruperilor COVID și a slăbirii cererii externe.

Banca Mondială a remarcat că unele presiuni inflaționiste au început să se diminueze pe măsură ce 2022 se apropia de sfârșit, odată cu scăderea prețurilor la energie și la mărfuri, dar a avertizat că riscurile unor noi întreruperi ale aprovizionării sunt ridicate, iar inflația de bază ridicată ar putea persista. Acest lucru ar putea determina băncile centrale să reacționeze prin creșterea ratelor de politică monetară cu mai mult decât se așteaptă în prezent, agravând încetinirea globală.

Banca a solicitat un sprijin sporit din partea comunității internaționale pentru a ajuta țările cu venituri mici să facă față șocurilor alimentare și energetice, persoanelor strămutate din cauza conflictelor și riscului tot mai mare de crize ale datoriilor. Potrivit raportului, sunt necesare noi finanțări concesionale și granturi, precum și mobilizarea capitalului privat și a resurselor interne pentru a contribui la stimularea investițiilor în adaptarea la schimbările climatice, în capitalul uman și în sănătate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: