Inflația este de așteptat să crească moderat la începutul anului 2025, potrivit Băncii Naționale a Bulgariei (BNB), în ciuda unei încetiniri semnificative pe parcursul anului 2024. Rata inflației din septembrie a atins un nivel minim de 1,2% de la an la an, marcând cel mai lent ritm din ultimii patru ani, scrie Novinite.
Cel mai recent raport „Economic Review” al BNB anticipează că această decelerare va continua până la sfârșitul anului, dar prevede o creștere moderată în primul trimestru din 2025. Creșterea inflației este atribuită creșterii veniturilor, care este de natură să stimuleze consumul intern, exercitând o presiune ascendentă asupra prețurilor pentru servicii și alimente.
Potrivit BNB, consumul privat puternic și creșterea costurilor cu forța de muncă pe unitate de producție sunt factorii-cheie ai inflației, determinând creșterea prețurilor de consum pentru o varietate de servicii și produse alimentare. Cu toate acestea, BNB nu a specificat o prognoză precisă a inflației pentru anul viitor și nici Ministerul Finanțelor nu a publicat cadrul macroeconomic pentru bugetul 2025.
Politicile din ultimii ani, inclusiv creșterea plăților sociale, a compensațiilor pentru lucrătorii din sectorul public și a salariului minim, au susținut creșterea veniturilor disponibile și a consumului gospodăriilor. Această abordare a susținut inflația, în special în domenii sensibile la cerere precum serviciile, notează BNB.
De la 1 ianuarie 2025, salariul minim va crește cu 15%, de la 933 de leva (477 euro) la 1077 leva (550 euro). În cadrul Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Apărării, sunt prevăzute creșteri salariale de 30-50%, în timp ce profesorii, instructorii universitari și asistenții universitari se pot aștepta la creșteri de până la 20%.
O propunere din partea Ministerului de Finanțe pentru a gestiona un deficit anticipat de 12 miliarde de leva (6,135 miliarde de euro) în bugetul pentru 2025 este de a amâna aceste creșteri salariale pentru Ministerul de Interne, apărare și educație până în 2026.
Această măsură urmărește să mențină inflația sub pragul de 2 % pentru a sprijini candidatura Bulgariei de aderare la zona euro.
BNB subliniază, de asemenea, impactul deficitelor bugetare, finanțate prin emisiuni de titluri de stat, asupra menținerii unor niveluri ridicate de lichiditate în băncile bulgare. Această lichiditate a limitat transferul de către sectorul bancar local al creșterilor ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană către depozitele și creditele gospodăriilor din Bulgaria.