Banca Naţională Elveţiei a decis cea mai mare reducere de dobândă din ultimul deceniu

elvetia, steag, drapel Sursa foto: Photo 6406429 © Tupungato | Dreamstime.com

Banca Naţională Elveţiei (SNB) a decis joi o scădere a dobânzii de bază cu 50 de puncte de bază, cea mai mare reducere a costului creditului din ultimii 10 ani, în încercarea de a o lua înaintea altor mari bănci centrale care vor să reducă şi ele dobânzile şi a ţine sub control aprecierea francului, transmite agenția de știri Reuters, citată de Agerpres.

SNB a redus dobânda de politică monetară, de la 1% până la 0,5%, cel mai redus nivel de după luna noiembrie 2022.

Chiar dacă pieţele financiare se aşteptau la o astfel de reducere, peste 85% dintre economiştii intervievaţi de Reuters mizau pe o reducere mai mică, de doar 25 de puncte de bază.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Este vorba de cea mai abruptă reducere a costului creditului adoptată de SNB după scăderea de urgenţă decisă în luna ianuarie 2015, când Banca Naţională Elveţiei a eliminat plafonul impus cursului minim de schimb al francului în raport cu moneda euro.

“Presiunile inflaţioniste s-au redus din nou în acest trimestru. Decizia de astăzi a SNB de relaxare a politicii monetare ţine cont de această evoluţie. SNB va continua să monitorizeze situaţia cu atenţie şi va ajuta politica monetară dacă va fi necesar pentru a se asigura că inflaţia rămâne în limitele unui interval consistent cu stabilitatea preţurilor pe termen mediu”, a informat instituţia monetară într-un comunicat de presă.

Decizia de joi, prima din mandatul noului preşedinte al SNB, Martin Schlegel, a fost posibilă graţie faptului că inflaţia din Elveţia în luna noiembrie a fost una de 0,7%, şi este în limitele intervalului 0%-2% avut în vedere de SNB încă din luna mai 2023.

Banca Centrală a Canadei a decis şi ea, miercuri, reducerea dobânzii de bază cu 50 de puncte iar analiştii se aşteaptă ca, joi, şi Banca Centrală Europeană să reducă dobânzile. O nouă reducere de dobândă este aşteptată şi la finalul reuniunii de politică monetară, din 18 decembrie, a Rezervei Federale americane.

Diminuarea diferenţialului de dobândă între Elveţia şi alte ţări creşte atractivitatea francului, o valoare tradiţională de refugiu, ceea ce impulsionează moneda elveţiană. Însă aprecierea francului dă bătăi de cap exportatorilor elveţieni, pentru că produsele lor devin mai scumpe într-un moment în care se confruntă deja cu o cerere mai mică în Europa şi China.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.