Banca Rusiei a majorat dobânda de politică monetară la 21%, cel mai ridicat nivel de după 2003

Ruble pixabay.com

Banca Rusiei a majorat vineri dobânda de politică monetară cu 200 de puncte de bază, până la 21%, cel mai ridicat nivel de după luna februarie 2003, în încercarea de a ţine sub control o inflaţie ridicată, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

În comunicatul de presă publicat după anunţarea deciziei de politică monetară, Banca Rusiei a informat că inflaţia ajustată sezonier a urcat la 9,8% în luna septembrie, de la 7,5% în luna august şi că aşteptările inflaţioniste ale populaţiei au atins cel mai ridicat nivel de la începutul anului.

“Pe termen mediu, balanţa riscurilor inflaţioniste rămâne orientate în mod semnificativ în sus”, a informat instituţia monetară. “Banca Rusiei lasă deschisă posibilitatea unei noi majorări a dobânzii de politică monetară la următoarea reuniune”, se mai arată în comunicatul de presă.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Decizia de vineri a oficialilor de la Banca Rusiei i-a luat prin suprindere pe analişti, care mizau pe o majorare cu 100 de puncte de bază. Însă decizia băncii centrale ia în calcul proiectul de buget pe 2025, care este considerat unul inflaţionist în condiţiile în care prevedere majorarea cheltuielilor militare şi un deficit peste aşteptări de 1,7% din PIB în acest an.

În urma deciziei de vineri, dobânda de referinţă în Rusia a urcat la cel mai ridicat nivel de după luna februarie 2023, când dobânda de refinanţare a fost redusă de la 21%, până la 18%, şi de atunci încoace nu a trecut niciodată pragul de 20%.

În zilele care au urmat după debutul invaziei ruseşti în Ucraina, Banca Rusiei a dublat dobânda de referinţă la 20%. Însă la scurt timp instituţia a redus dobânda până la 17%, în luna aprilie 2022, şi ulterior a continuat să reducă costul creditului până la 7,5%, pentru ca în luna iulie 2023 să înceapă un nou ciclu de înăsprire a politicii monetare.

Datele oficiale arată că, în pofida măsurilor de înăsprire a politicii monetare, creditarea companiilor nu a încetinit. În ultimele săptămâni, Banca Rusiei a implementat mai multe măsuri suplimentare pentru a frâna activitatea de creditare.

Oficialii de la Moscova mizează pe o încetinire a ritmului de creştere a economiei până la 2,5% anul următor, de la 3,9% în acest an. Cu toate acestea, Fondul Monetar Internaţional şi-a redus estimările privind avansul economiei ruseşti de la 3,6% în acest an, până la 1,3% în 2025. FMI a menţionat încetinirea consumului şi a investiţiilor, pe fondul unei pieţe a muncii mai puţin tensionate, precum şi o moderare a creşterilor salariale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: